Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az újság értesülései szerint a prágai tőzsdén megjelenik például a francia Société Générale pénzügyi csoport, amelynek tulajdonában van a cseh Komercní banka, az egyik legnagyobb cseh bank. Jirí Kovarík, a prágai tőzsde szóvivője az E15 értesüléseit nem kívánta kommentálni - idézi az MTI.

A cseh gazdasági napilap úgy tudja, a prágai tőzsdén a külföldi cégek részvényeivel az úgynevezett dual listing keretében lehet majd kereskedni. Olyan, más tőzsdén már bevezetett vállalatok részvényei kerülhetnek így forgalomba, amelyek érdekeltek a csehországi piacon. A prágai tőzsdén hasonló módon már kereskedhetők az osztrák Erste és a VIG csoportok részvényei, amelyek számára a fő piacot a bécsi tőzsde jelenti.

Csehországi ügyfelek számára ez azért kedvező, mert az új papírokat cseh koronáért tudják megvenni, és nem más, külföldi tőzsdén kell azokat beszerezniük, továbbá portfóliójuk is bővülhet a külföldi részvényekkel- nyilatkozta Milan Vanícek, a J&T Bank elemzője a CTK hírügynökségnek.

Az E15 úgy tudja, a külföldi vállalatok részvényeit a prágai tőzsde a Wood & Company, a Patria Finance és a Raiffeisen Centrobank pénzügyi és tanácsadó cégekkel együttműködve viszi piacra.

A lap úgy véli, hogy ez a lépés hozzájárulhat a cseh részvénypiac fellendítéséhez. Tavaly éves összehasonlításban majdnem 30 milliárd koronával 138,8 milliárd koronára csökkent a prágai tőzsdén megkötött üzletek értéke. Tíz éve, 2007-ben a prágai tőzsde forgalma meghaladta az ezer milliárd koronát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!