BUX
37350

Többet ér egy forint

Némileg erősödött a mai nap során a forint. Az euró jegyzése péntek délután 4 óra körül 264,30 forint körül ingadozott.

NAPI Online, 2006. április 21. péntek, 16:19

Misik Sándor, a Hamilton Tőzsdeügynökség szakértője a mai eseményeket kommentálva elmondta, a forintgyengülésre játszó befektetők lezárták pozícióikat, ez pedig erősítette a magyar deviza árfolyamát. Hozzátette: az erősödés nem tekinthető jelentősnek.

Az euró jegyzése a hét folyamán 265 forint körül mozgott, nagyobb megingásra nem volt példa. A dollár árfolyama nagyobb mértkben süllyedt: a hét során forintos szinten elérte áprilisi mélypontját, s pénteken is gyengélkedett, ami szám szerint 214,60 körüli kurzus jelentett. A hét utolsó napján amiatt gyengült a zöldhasú jegyzése az euróval szemben, hogy a svéd jegybank csökkentette a dollárban fennálló devizatartalékait. E lépés már a tranzakció pillanatában lehúzta a dollárt, de az áthúzódó pszichikai hatás tovább gyengítette a kurzust.

Pénteken folytatta lejtmenetét a svájci frank is: a csütörtöki 168,90-ről 167,70 forintra módosult az árfolyam. Mint Misik elmondta, rövid távon korrigálhat a svájci deviza, de szerinte hosszabb távon a gyengülés folytatódása várható.