Többet tehetünk félre jövőre (KBC)

Éves szinten legalább 300 milliárd forint plusz jövedelemhez juthat hozzá a lakosság, amennyiben bevezetik az új, egykulcsos személyi jövedelem adót (szja). Ennek az összegnek csaknem fele megtakarítássá is válhat - közölte a Napi Gazdaság Onlinennal a KBC Equitas saját felmérésére hivatkozva.
NAPI, 2010. október 29. péntek, 10:37
Fotó:

Évi 100 ezer forintot hozhat a konyhára egy átlagos háztartás számára január elsejétől a 16 százalékos, egységes személyi jövedelemadó kulcs, amennyiben a parlament megszavazza a változtatásokat - derült ki a KBC Equitas által végzett felmérésből. A változás ugyanakkor nem mindenkit érinthet egyformán, elsősorban a közepes és magas jövedelműek tudnak megtakarítani belőle.
 
A felső jövedelmi csoportba tartozó mintegy egymillió háztartás nettó bevétele 350 ezer forint körül alakult havonta a KSH statisztikák szerint. Az szja csökkentés hatása elsősorban ezt a réteget érinti, az ő esetükben átlagosan 15 százalékos jövedelemnövekedés várható januártól. A KBC számításai szerint az szja egykulcsossá tételével évi 300 milliárd forint maradhat a lakosságnál. Ebből az összegből havonta 15-20 milliárd forint csapódhat le azoknál a háztartásoknál, amelyek a többlet jövedelmük legalább felét befektetik, illetve valamilyen formában tovább fialtatják, ez pedig 7,5-10 milliárd forint befektetést is jelenthet havonta - véli Tordai Péter, a KBC Equitas vezérigazgatója.
 
Ma Magyarországon a becslések szerint mintegy százezer háztartásnak van valamely befektetési szolgáltatónál értékpapírszámlája, ezek mintegy fele tekinthető aktívnak. A KBC Equitas felmérése szerint amennyiben a fenti, 7,5-10 milliárd forintot valóban befekteti a lakosság, és a nyugdíjrendszer körüli viták még inkább előtérbe helyezik az öngondoskodás szükségességét, úgy ez a szám néhány éven belül akár az 500 ezret is elérheti.
 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK