A referenciának tekintett 62 százalékos tisztaságú, kínai piacra szánt vasérc tonnánkénti ára 62,30 dollárra csökkent csütörtökön. Januárban 12,5 százalékkal ment lejjebb az ár a "The Steel Index" adatszolgáltató szerint.

A vasérc ára az alapvető piaci folyamatok miatt csökken, különösen árt az árszintnek a Kínában megcsappant kereslet. Kína északi részén a téli időszakban kevesebb építőipari beruházás van, így eleve nem kell annyi vasérc. Egyes elemzői vélemények szerint az év hátralevő részében sem élénkül a kereslet, mert lassul a kínai gazdasági növekedés.

A Reuters értesülései szerint 2015-ben 7 százalékos gazdasági növekedést tűzhetnek ki célul Kínában, amely a legalacsonyabb növekedési ütem lenne 11 év óta.

A vasérc világpiaci árának csökkenése kisebb megszakításokkal már 2013 decembere óta tart, 2014 egészében 47 százalékot zuhant az ára.



Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!