BUX
39006

Többéves rabságból szabadulhat a forint

Megtörtént az, amire egy hónappal ezelőtt felhívtuk a figyelmet, a forint euróval szembeni árfolyama áttörte többéves emelkedő trendvonalát, ezzel akár masszív, tartósabb forinterősödés is elindulhat.

Napi.hu, 2015. március 26. csütörtök, 07:11

Az elmúlt napok erősödésével sikerült a forint euróval szembeni árfolyamának legyőznie egyik legfontosabb technikai ellenségét, azt a több év alatt kialakult emelkedő trendvonalat, amely az elmúlt években már legalább hat alkalommal megállította a forint erősödését és rövidebb, hosszabb ideig tartó forintgyengülési hullámokat indított el. A mostani, 300 forint alatti euróárfolyam ráadásul egy másik fontos technikai szint szignifikáns áttörését is jelenti, amely trendelemzési szempontból kiemelt jelentőséggel bír. Az árfolyam ugyanis ezzel immár szignifikánsan túljutott a 2014 májusi és novemberi lokális mélyponton, a 305 illetve a 302 forintos szinten. Ezek voltak ugyanis azok a mélypontok, ahonnan a 2012 nyara óta tartó középtávú emelkedő trendben - amely szép trendcsatornát is épített - az árfolyam új, magasabb csúcsra emelkedett. Ezen mélypontok eleste pedig szintén erős trendfordító jelzés. A grafikonon eközben kirajzolódott a traderek között ugyan népszerű, de technikai szempontból rosszabb előrejelző képességgel bíró aranykereszt formáció is, az 50 napos mozgóátlag lefelé áttörte a 200 naposat. Ez annyira mindenesetre jó lehet, hogy a technikai alapon pozíciókat vállaló befektetőket távol tarthatja a forint shortok nyitásától euró ellenében. A mostani forinterősödés technikai jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Amit most látunk a grafikonon ugyanis erős trendfordító jelzés. Az eddig emelkedő trend nem csak hogy oldalazásban csaphat át, de akár egy tartós forinterősödő trend kezdete is lehet. Ez annyit jelent, mostantól arra is fel lehet készülni, hogy az euró/forint keresztárfolyamban akár hosszabb időn keresztül is egyre alacsonyabb mélypontokat látunk, s a korrekciók során az árfolyam egyre alacsonyabb csúcsokról fog megfordulni.

euró/forint árfolyam, naposwww.markers.hu

A napos grafikonon egyértelmű célárat adó alakzat nehezen felfedezhető, hacsak nem ilyen a 302 és 304 forint közötti mélypontok által szabdalt triplacsúcs szerű alakzat, aminek célárfolyama pesszimistább esetben az alacsonyabb csúcsokból számolt 13-15 forintos erősödés a letört támaszokhoz képest, ez praktikusan 290 forint körüli, valamivel ez alatti célárat jelent, optimista esetben a magasabb csúcsot nézve akár 25 forintos mozgást is előre vetíthet, ami most még elképzelhetetlennek tűnő, 275 forint körüli keresztárfolyamot feltételez. Ez egyben a legutóbbi, középtávú gyengülő trend kiinduló pontja is a 2012 nyarán tapasztalt mélypontokkal.

Természetesen a forint erősödésének útjában számos támasz található a grafikonon, s ezek leküzdése még előttünk van. Az sem lenne meglepő, ha a kurzus visszatesztelné a következő napokban a nemrég letört 302 forint körüli támasz szintet, s csak ezután folytatná erősödését. 296 forintnál például egy korábbi mélypont formájában támasz található, s ettől lefelé mintegy 4-5 forintonként találhatóak ilyen szintek.

Rövidebb távon a forint az RSI oszcillátor már ugyan közelít a túlvettnek tekinthető tartományhoz - a 14 napos RSI értéke 33 körül található - ez önmagában azonban még nem indokol egy azonnali, erőteljes korrekciót. A trendfordulók kísérőjelensége szokott lenni ugyanis, hogy azok egy úgynevezett mega-túlvettségi, illetve mega-túladottság helyzetet hozó hullámmal indulnak. Az euró/forint sokéves történetében volt már rá példa, hogy ilyen állapot előállt, ekkor a 14 napos RSI értéke a 26-os szint alá is tudott süllyedni.

Csúcs-mélypont elemzés szempontjából egyébként egy megtévesztő jelzést adott már az árfolyam az elmúlt években, 2013 május végén korábbi mélypontja alá süllyedt az árfolyam, akkor azonban a letörés mértéke nem volt szignifikánsnak nevezhető, s a forinterősödést pont a most letört emelkedő trendvonal fordította meg. Akkor a negatív fundamentális fordulatot a Fed eszközvásárlási programjának csökkentésétől való félelem miatti feltörekvő piaci eladási hullám generálta, miután Ben Bernanke akkori Fed elnök bejelentette a "tapering" lehetőségét. Egy ilyen fundamentális fordulat természetesen most is elronthatja a szép képet.