Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar államadósság-törlesztés leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama - az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató - a szerdai késői londoni kereskedésben 298-299 bázispont környékén mozgott.

A hónap elején még 395 bázispont feletti magyar CDS-csúcsértékeket mértek Londonban. A szerdára kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most valamivel 300 ezer euró alatti éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, csaknem 100 ezer euróval olcsóbban a hónap eleji jegyzéseknél.

A CMA számítási modellje alapján - amely nincs egyenes korrelációban az aktuális CDS-árfolyammal - a piac jelenleg mintegy 19 százalékos halmozott valószínűséggel árazza egy "törlesztésleállási esemény" öt éven belüli bekövetkeztét Magyarország mint szuverén adós esetében.

Ez hozzávetőleg azonos például a Spanyolországra és Olaszországra számolt távlati kumulatív törlesztéskockázattal, sokkal jobb ugyanakkor Portugáliáénál. A CMA modellje szerint a piac jelenleg 28 százalék feletti halmozott eséllyel jósolja Portugália törlesztési hátralékba kerülését ötévi távlatban.

A magyar CDS-árazás már előző nap, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 0,25 százalékpontos kamatcsökkentése után is érezhetően javult, elsősorban annak hatására, hogy az MNB monetáris enyhítési lépése nem volt agresszívabb mértékű az előzetes elemzői és piaci konszenzusnál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!