Az FTSE-100 és a CAC-40 0,2, a DAX 0,5 százalékos nyereségben zárt, míg a Stoxx Europe 600 indexe 0,1 százalékkal erősödött pénteken. Utóbbi ezen a héten 1,8 százalékos pluszt ért el az előző héthez képest. A periféria indexei közül az olasz FTSE-MIB 0,6, míg a spanyol IBEX-35 0,3 százalékot esett.

Londont a nyersanyagipari cégek húzták: az Anglo American 2, a Royal Dutch Shell 0,5 százalékot emelkedett, szemben a Burberry Grouppal, amelynek részvényei 2,1 százalékot zuhantak amiatt, hogy a Bank of America Merrill Lynch leminősítette a luxustermékeket gyártó céget vételről semlegesre.

A vezető indexek egy kis időre átlendültek pénteken a negatív zónában, de az amerikai nyitás és a várakozásokat meghaladó eurózónás fogyasztói bizalmi index adata után újra lendületet vettek. A bizalmi index értéke hatéves csúcsot mutatott.

Az orosz MICEX index 1,1 százalékot esett, miután az USA további szankciókat jelentett be egyebek mellett négy befolyásos orosz üzletemberrel és egy bankkal szemben, valamint az EU is további 12 orosz tisztviselőre kiterjesztette a vagyonbefagyasztást és vízumkorlátozást, viszont egyelőre nem lépett fel a befolyásos orosz oligarchákkal illetve cégekkel szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!