BUX
41002

Többszörösére nőtt az E-Star árbevétele és nyeresége (frissített)

Többszörösére nőtt az E-Star árbevétele és nyeresége a lengyelországi akvizíció nyomán, az adatok összehasonlíthatósága így korlátozott.

Eidenpenz József, 2011. augusztus 31. szerda, 18:23

 

Az E-Star konszolidált, nemzetközi standardok szerinti árbevétele 9,7-ről 37 millió euróra nőtt az első félévben, a társaság most először tette közzé gyorsjelentését a közös európai devizában számolva. Az üzemi eredmény 2,87 -ről 3,4 millióra, azaz 17 százalékkal nőtt, a nettó eredmény pedig 1,8 millió euróról 7,7 millió euróra - hangzott el a társaság sajtótájékoztatóján. A cég azonban jelentős akvizíciót hajtott végre a félév során Lengyelországban (EETEK), aminek a hatása nagy súllyal esik latba, így a hagyományos pénzügyi mutatók ezúttal kisebb jelentőséggel bírnak - mondták el.

A lengyelországi leányvállalatok a várnál jobb eredményt jelentettek, a magyar és román projektek pedig a terveknek megfelelően alakultak. A cég szerint tőkehelyzete megerősödött, a saját tőke aránya a finanszírozásban 54 százalékra emelkedett az alaptőkeemelés nyomán. Itthon a Rába-projektet egyelőre csak részlegesen sikerült konszolidálni, aminek 1,5 millió eurós negatív hatása volt az EBITDA-ra. Több, mint félmillió eurós hatása volt a romániai CAPEX-program késésének is.

A 2011-es év egészére a társaság 11,1 millió euró EBITDA-t prognosztizál, amely a tavalyi EBITDA 46 százalékos növekedését jelenti majd - írja a jelentés.