A spanyol ipari minisztérium kedvezményes hitelkeretet biztosított a Genesis Energy leányvállalata, a Genesis Solar Espana S.L. részére - jelentette be a tőzsdei társaság. A közlemény szerint a hitelfelvétel célja, hogy az Andalúziában tervezett gyártóberuházást finanszírozza. A hitelt az adott év üzleti tervében megjelölt éves költségek 25 százalékának biztosítására lehet igényelni, amely 2008-ban 4,5 millió euró. A hitel kamatmentes, 10 év futamidejű és 5 éves türelmi idő áll rendelkezésre a törlesztés megkezdéséig, azaz a törlesztési periódus 2013 október 1-jétől 2022 október 1-jéig tart. A hitel fedezeteként egy spanyol banki garanciát kell bemutatni, ennek biztosítására jelenleg tárgyalásokat folytat a Genesis. Hasonló feltételek mellett lehetőség van arra, hogy 2008, 2009 és 2010-ben is kedvezményes hitelben részesüljön a társaság, de a felvehető összeg nem haladhatja meg a 15 millió eurót. A spanyol leányvállalat által elszámolható költségek nagyságrendje, beleértve a már finanszírozott és a fenti hitellel finanszírozható beruházási kiadásokat is, lehetővé teszi, hogy a spanyol hatóságok által odaítélt közel 21 millió euró vissza nem térítendő támogatás arányos része is lehívható legyen. A Genesis Energy igazgatótanácsa a hitelt átmeneti alternatívaként kezeli a szükséges alaptőke biztosítása helyett, tekintettel arra, hogy a jelenlegi pénz- és tőkepiaci helyzet nem alkalmas arra, hogy a hosszú távú tőkebefektetőkkel való tárgyalásokat kedvező feltételek mellett zárhassák le és a jelenlegi részvényesek tulajdonrésze aránytalanul ne csökkenjen. Az Exim Bank (Washington D.C.) által nyújtott szándéknyilatkozatokat a spanyol és magyar beruházáshoz szükséges gépexport garantálására vonatkozóan meghosszabbították annak érdekében, hogy a finanszírozást megnyugtató módon biztosíthassa a társaság - fogalmaz a közlemény. Tekintettel arra, hogy a Genesis Solar Espana S.L. építési munkálatai megkezdődhetnek, a Genesis Energy Igazgatótanácsa arra számít, hogy ez a piaci részvényárfolyamokra és a kereskedési volumenre is kedvező hatást fog gyakorolni, amely lehetővé teszi a GEM Global Yield Fund-dal történt megállapodás realizálását is - áll a kiadott dokumentumban. A Genesis a CIB Bankot bízta meg azzal, hogy a GEM 40 millió euró befektetési szándékának realizálásához szükséges 3,5 millió euró értékű átváltoztatható kötvénykibocsátáshoz kapcsolódó jogi és üzleti dokumentációt készítse el. A CIB Bank volt a Genesis segítségére korábban az új részvények tőzsdei bevezetése illetve a Genesis Investment Fund Ltd. kötelező nyilvános ajánlattételének lebonyolítása során is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!