A piaci tőkeértéke alapján ezzel a Gazprom áll az első helyen a tőzsdén szereplő cégek közül. A dobogó második helyén a Magyarországon is jelen levő Sberbank áll 5440 milliárd rubellel, a harmadik pedig a legnagyobb orosz olajvállalat, a Rosznyefty 4440 milliárd rubellel.

Május 23-án lépte át a Gazprom piaci tőkeértéke először az 5000 milliárd rubelt, ami akkor a második helyre volt elég a Sberbank után.

Csütörtök délután a moszkvai értéktőzsdén a Gazprom árfolyama 1,14 százalék drágulással, 254,47 rubelen állt, május 23-án, amikor elérte az 5000 milliárd rubeles piaci tőkeértéket, 210,9 rubelen jegyezték.

Május 16-án a Gazprom igazgatótanácsa 16,61 rubel osztalék kifizetésére tett javaslatot, ami több mint kétszerese az egy évvel korábbinak. A vállalatvezetés előzőleg kisebb, részvényenként 10,43 rubel osztalékot javasolt, összesen 246,9 milliárd rubel osztalékkifizetéssel. Az eredetihez képest megemelt osztalékjavaslat azt jelenti, hogy a részvényeseknek 393,2 milliárd rubelt fizetnek ki.

Az új osztalékösszegre tett javaslat óta gyakorlatilag töretlen a Gazprom árfolyamnövekedése a moszkvai értéktőzsdén.

A 2017-es eredmény alapján tavaly fizetett részvényenkénti osztalék 8,04 rubel volt, a részvényesek 190,36 milliárd rubelt kaptak.

Az orosz állam összesen 50,23 százaléknyi Gazprom-részesedéssel rendelkezik. Az állami vagyonkezelőnek közvetlenül 38,37 százaléknyi tulajdonhányada van, ezen felül két orosz állami cég is résztulajdonos a gázipari vállalatban. A Rosznyeftyegaz 10,97 százalék, a Roszgazifikacija pedig 0,89 százalék tulajdonhányaddal rendelkezik a Gazpromban - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!