Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti vizsgálatban tekintette át, hogy Sz. Zoltán, a Plotinus tőzsdei részvényeket kibocsátó, ma már Akko Invest Nyrt. nevű cég, egykori vezető tisztségviselője (azaz a kérdéses időszakban még az elődcégnél, a Plotinusnál tevékenykedett) esetében felmerülhet-e a tiltott bennfentes kereskedés gyanúja. Az MNB konkrétan azt vizsgálta, hogy a volt vezető egyes, a Plotinus-részvényekkel végzett ügyletei kapcsán felhasználhatta-e a később a kibocsátó féléves és éves pénzügyi jelentésében is szereplő pénzügyi információkat.

Vizsgálatában a jegybank nem tárt fel bennfentes kereskedelemre utaló adatot, emiatt így nem alkalmazott intézkedést. Az MNB megállapította ugyanakkor, hogy Sz. Zoltán egyes ügyleteivel több szempontból is megsértette a MAR-ban foglalt, a vezetők ügyleteire vonatkozó előírásokat.

A volt vezető egyes 2017-es, illetve tavalyi ügyletkötései esetében egyrészt nem teljesítette az 5 ezer euró összegű éves ügyletkötési küszöbérték átlépésére vonatkozó bejelentési kötelezettségét az MNB felé. Másrészt egyes ügyleteit a kibocsátó társaság féléves pénzügyi jelentésének közzétételét megelőző 30 napos tilalmi időszak alatt kötötte meg úgy, hogy a szóba jöhető kivételszabályok meglétének egyikét sem igazolta a jegybanknak. A MAR alapján főszabály szerint ugyanis a nemzeti jog, vagy kereskedési helyszín szabályai szerint kötelezően közzéteendő pénzügyi jelentések közzétételét megelőző 30 napon belül a vezetőknek tilos a kereskedés.

A nyilvánosan forgalomba hozott értékpapír-kibocsátóknál vezető feladatokat ellátó személyek által végrehajtott ügyletkötések fokozottabb átláthatósága megelőző intézkedést jelent a piaci visszaélések ellen. A kötelezően közzéteendő pénzügyi jelentéseket megelőző 30 napos időszakban történő kereskedés megtiltásával a MAR szintén egyfajta előrehozott védvonalat épített ki a piaci visszaélésekkel szemben azáltal, hogy ebben az érzékeny időszakban csak a legszükségesebb körre korlátozta a vezető feladatokat ellátó személyek által köthető ügyletek körét.

Az MNB határozatában így figyelmeztette Sz. Zoltánt a piaci visszaélésekről szóló rendeletben a vezetői ügyletekre vonatkozó szabályok betartására. A küszöbérték átlépésével kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt emellett a jegybank 4,4 millió, a tilalmi időszakban történt ügyletkötésekért pedig 1,1 millió forint bírságot szabott ki a volt vezetőre.

Az MNB intézkedés alkalmazása nélkül zárta le egy másik, az Akko Invest - a MAR részvény-visszavásárlási programra vonatkozó mentességi feltételeket nem teljesítő - saját részvény ügyleteivel kapcsolatos piaci manipuláció gyanúját vizsgáló piacfelügyeleti eljárását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!