Tőkét emelne és bányászna a Genesis

Maximum 24,08 milliárd forint (mintegy 90 millió euró) zártkörű tőkeemelést tervez a Genesis Energy Befektetési Nyrt. (GEI) és bányászati tevékenységbe kezd - közölte a Genesis Energy a BÉT honlapján.
MTI-Eco, 2010. március 17. szerda, 08:13
Fotó:

A Genesis Energy neve „Genesis Energiaipari és Bányászati Befektetési Nyrt."-re változik.


A tájékoztatás szerint a tőzsdén jegyzett Genesis március 16-án végleges és visszavonhatatlan szerződést kötött a tőkeemelésről a következő befektetőkkel: a Svájcban bejegyzett Vital Source S.A., a Logical Mining CC, a Pinning Properties CC, a Calypso Mining Advisors CC, a Mohikan Development CC Dél-Afrikában bejegyzett bányászati vállalkozásokkal, valamint a GEI eredeti befektetőivel a Genesis Investment Funds Ltd-vel és a Genesis Capital Management Ltd-vel.


A megállapodás szerint a tőkeemelés kizárólag apporttal nem lehet kevesebb, mint 21,58 milliárd forint, de pénzbeli hozzájárulással együtt sem haladhatja meg a 24,08 milliárdot. A kibocsátandó új részvények névértéke - hasonlóan a GEI korábban kibocsátott részvényeihez - 500 forint lesz.


A GEI 100 százalékos tulajdonában Magyarországon, Spanyolországban és Szingapúrban bejegyzett három társaság van, amelyek vékonyfilm napelemek gyártásának megszervezésével foglalkozik.


A tőkeemelés egyik célja, hogy tervezett végelszámolása és részvényeinek tőzsdei kivezetése helyett a GEI új tevékenységgel bővüljön: a napelemgyártás mellett a bányászattal. Az új dél-afrikai befektetők apportja ugyanis a magyarországi érdekeltségeik: többek között Rudabányán kutatási joggal rendelkező RK Bányatársaság Kft., a Rudaferrox Kft., a Pólus Ferroclean Kft., a CEMCC Zrt., a Ferroflock & Ferroblock Zrt., a Rudagipsz-Mix Zrt, a Pólus Szikla Kft., az Atombeton Kft. és a Pólus Kincs Zrt. részvényei és üzletrészei, gépek, berendezések és egyéb vagyonelemek, mint barit lencse, meddőhányók, és ezen befektetők birtokában lévő egyéb kutatási és bányászati jogok.


A forrásbevonás másik célja a napelem projektek további fejlesztése. Többek között forrást jelent a spanyol projekthez azért, hogy a gyárépület elkészüljön és meglegyenek a feltételek a spanyol állami hitelek lehívásához. A tőkeemeléssel a spanyolországi cég, a Genesis Solar Espana S.L. (GSE) megrendelheti a gyártóberendezéseket is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK