BUX
37915

Tokióban a helyzet változatlan

Nem változtatott, 0,1 százalékon hagyta alapkamatát a japán központi bank (BOJ) szerdai kamatdöntő ülésén. A jegybank évi 80 ezer milliárd jenes, nagyjából 675 milliárd dolláros kötvényvásárlási programján se módosított, továbbra is folytatódik a monetáris gazdaságélénkítés.

MTI-Eco, 2015. február 18. szerda, 10:32

A BOJ szerint a japán gazdaság folytatja a "mérsékelt" növekedést. Kedvező változás, hogy tavaly decemberben 1 százalékkal nőtt az ipari termelés, miközben majdnem egész évben emelkedett az export, így 2015-ben mindkét területen a vártnál nagyobb növekedés lehet.

Piaci elemzők azt mérlegelik, mekkora esély van rá, hogy a jegybank a közeljövőben újabb gazdaságélénkítő lépéseket jelent be. Az olajárak nemzetközi csökkenése lassítja a fogyasztói árak növekedését, és többen arra számítanak, hogy ez lépéskényszerbe hozza a japán központi bankot.

A bank kamatdöntő ülése után kiadott közlemény szerint az infláció csökkenését okozó hatások csak ideiglenesek, a gazdasági növekedés miatt hosszabbtávon gyorsul a fogyasztói árak emelkedése. A jegybank szerint 2015-ben érheti el a 2 százalékos célszámot az infláció.

A BOJ a lakossági fogyasztás terén lát némi gyengeséget, mert az egyes kategóriákban lassabban nőtt a vártnál.