Gartman 2007 őszén, amikor 13 500 ponton állt a Dow Jones és a legtöbb elemző még csak a növekedés lassulásának lehetőségéről írt, hírlevelében bejelentette, hogy a gazdaság recesszióba süllyed. Az elmúlt napokban többen a gazdasági kilábalás jeleit vélték felfedezni, de Gartmanéhoz hasonló határozott kijelentést senki sem mert tenni.

A makroközgazdász azzal érvel, hogy mások túl sok adatot vizsgálnak, amelyek ellentmondásos jeleket mutatnak. Ezzel szemben ő csak két mutatót vesz figyelembe, ám ezek 1959 óta minden recesszió lecsengését pontosan előre jelezték. Az első indikátor a hetente munkanélküli-segélyért jelentkezők számának meredek esése.

Hogy mit értünk meredek alatt, az nem egzakt, Gartman úgy véli, hogy a július 25-én végződött hét nap 584 ezres adata, illetve az elmúlt négy hét átlaga kellően kisebb volt március első hetének 658 ezrénél ahhoz, hogy a recesszió végét jelezzék. A másik mutató a valós idejű adatok - például az ipari termelés és a személyes jövedelem alakulása - és a követő indikátorok - mint a munkanélküliség változása - viszonyszáma.

Ez az elmúlt három hónapban folyamatosan emelkedett, ami azt mutatja, hogy az előbbi adatok gyorsabban nőnek, mint az utóbbiak, azaz a gazdaság bővül. Júniusban 90,5 volt a mutató értéke, szemben a márciusi 89,4-gyel.

A szakértő nem tudja megmagyarázni, miért mozog együtt ez a két mutató a recesszió végének közeledésével, de ezt nem is tartja fontosnak, ha kellően hosszú idősor bizonyítja megbízhatóságukat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!