BUX
38240

Tombolt a pánik az európai börzéken

Óriási pofont kaptak a vezető európai tőzsdemutatók csütörtökön, amelyek lényegi hír hiányában inkább a recessziós félelmek kiújulása és a fokozott bizonytalanság folytán zuhantak.

NAPI, 2011. augusztus 18. csütörtök, 18:37

Az összeurópai Stoxx-600 4,8, a brit FTSE 100 4,5, a CAC-40 5,5, míg a DAX 5,8 százalékos mínuszban zárt. (A nap során a lengyel WIG-20 közel 9 százalékot is esett, ám zárásra 6 százalékosra dolgozta le hátrányát.)

A rossz hangulatnak délelőtt még a Morgan Stanley világgazdaság növekedésére vonatkozó prognózisának alapos visszavágása ágyazott meg.

Délután viszont már pergőtűzként érkeztek a vártnál rosszabb amerikai gazdasági adatok, az ajtót végül a várt emelkedés helyett drámai visszaesést mutató Philadelphiai Fed hangulatindex tette be.

A vén kontinensen így szokás szerint a bankszektort büntették leginkább a befektetők, a Barclays 11,5, a Commerzbank 8,9, az Intesa Sanpaolo 9,2, míg a francia Societé Générale 12,3, a Dexia pedig 14 százalékkal zuhant.

Utóbbi kettő ráadásul úgy, hogy shortolási tilalom van rájuk érvényben. A lassulásra irányuló félelmek a fokozottan ciklikusnak számító autógyártók részvényeinek árfolyamát is megviselte, a Volkswagen és a BMW 7-8, míg a Fiat 12 százalékot vesztett értékéből.

Az erős svájci frank és magas alapanyagárak folytán komoly profitvisszaesést elszenvedő Holcim cementgyártó 8 százalékot esett.