Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A frankfurti DAX-index 1,53 százalékos, a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,26 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,29 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Madridban 2,49 százalékos, Milánóban pedig 2,65 százalékos veszteségben zárt az irányadó tőzsdemutató.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,37 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 1,31 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 pedig 1,63 százalékkal csökkent.

Olaszországban, az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságában egyre mélyül a kormányalakítást övező belpolitikai válság. Hónapokon belül új parlamenti választásokat tartanak, és elemzők attól félnek, hogy egy kiélezett kampány után egy mélyen euroszkeptikus kormány alakulhat, ami kockázatot jelent az euróövezet kohéziójára.

Spanyolországban a szocialisták bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Mariano Rajoy miniszterelnökkel szemben, az Állampolgárok nevű liberális középpárt pedig előrehozott parlamenti választások kiírását követelte egy korrupciós ügy következményeként. A parlament a hét végén, csütörtökön és pénteken tartja a vitát, illetve a szavazást.

A nap vesztese a bankszektor volt, amelyek alindexe 3,2 százalékkal esett. A spanyol nagybankok közül a Santander árfolyama 5,61 százalékkal, a Caixabanké pedig 4,65 százalékkal csökkent, míg az olaszok közül az Intesa Sanpaolo 4,09 százalékos, az UniCredit pedig 5,61 százalékos mínuszban zárt - írta az MTI.

Este hat órakor a Dow Jones ipari átlag 1,70 százalékos, az S&P 500-as 1,38 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,88 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A legközelebbi, augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 0,76 százalékos veszteségben, 74,75 dolláron állt, míg a júliusi szállítású WTI 2,65 százalékos mínuszban, 66,08 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,04 százalékkal, 1303,20 dollárra esett.

Egy euróért 1,1557 dollárt adtak este hat órakor a nemzetközi bankközi piacon, 0,58 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Fotó forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!