Jövő év elejével akár 20-30 bank is kénytelen lehet bezárni, mert nem fogják tudni teljesíteni a jegybank kötelező tőkeminimum-elvárását, ami január 1-el az eddigi duplájára emelkedik - mondta el Mihail Szuhov, a központi bank hitelintézet-engedélyezési osztályának vezetője az RBC gazdasági televíziónak adott interjújában. A bankszektor 2015-ig terjedő stratégiai tervének értelmében 2012. január 1-től a már működő bankok minimális tőkéjének összege a mostani kétszerese, 180 millió rubel (58 millió dollár) lesz, ami 2015-től 300 millió rubelre emelkedik. Ezzel tulajdonképpen még jól is járnak, mert a most induló bankokra már a boldog újév elejétől érvényes a 300 millió rubeles szabály.

A The Moscow Times szerint idén november 1-én az országban működő 930 bankból 103 tőkéjének összege nem érte el a 180 millió rubelt, azonban 30 máris felemelte alaptőkéjét, 8-nak pedig csak 5 milliárd hiányzik a kötelező szinthez, és 65 bank jelezte, hogy végrehajtják az emelést. Ami a 2015-ös, 300 millió rubeles szintet illeti, ennek teljesítéséhez 319 banknak lesz szüksége tőkebevonásra - közölte Szuhov.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!