Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai gazdasággal kapcsolatos aggodalmak nőnek, s a befektetők egyre kevésbé hisznek abban, hogy a világgazdaság komoly növekedésre lenne képes idén - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből. A befektetési banknak válaszoló 211, összesen mintegy 610 milliárd dollár befektetéséért felelő szakember ezért egyre inkább tartanak a kockázatosabb befektetésektől, s az általuk kezelt portfóliókban jelentősen megnövelték a készpénz arányát.

A kezelt vagyonon belül a készpénz átlagos aránya mostanra elképesztően magas szintre, 5,4 százalékra emelkedett. Erre 2009 óta, a pénzügyi válságot követő időszak óta mindössze három esetben volt példa a felmérésben, az amerikai adósságplafon körüli vita, a görög adósságválság és a nyári kínai jüanleértékelés idején. A felmérés készítői szerint egyébként az ilyen helyzetek az ellentét analízis alapján elvileg vételi jelzésként értelmezhetőek a részvények számára. A 3,5 százalék alatti értékeket szokás eladási jelnek tekinteni.

Három éve nem voltak ilyen rosszak a kilátások

Azok aránya, akik szerint a világgazdaság növekedésre lesz képes a következő 12 hónap során nettó 8 százalékosra zsugorodott. Bár ez még mindig az optimisták többségét mutatja, azonban ilyen alacsony értéket 2012 óta nem mértek a befektetési bank szakértői. Azt, hogy a befektetők még nem váltak szélsőségesen borúlátóvá, jól mutatja, hogy még mindig csak 12 százalék gondolja úgy, a világgazdaságnak recesszióval kell szembesülni az előttünk álló évben.

A legnagyobb kockázatot egyébként ebből és a pénzügyi piacok szempontjából a szakértők szerint a kínai gazdaság jelenti. A decemberi 35 százalék után immár a válaszadók 45 százaléka említette a kínai gazdaság recesszióját a legnagyobb "tail risk"-ként, azaz olyan kockázatként, amelynek valószínűsége ugyan alacsony, de hatásait tekintve rendkívül negatív lehet. A második helyen a kockázatok között egy esetlegesen kialakuló feltörekvő piaci hitelválság szerepel.

Rosszabb lesz a cégeknek is

A gazdaság kilátásainak romlásával párhuzamosan a szakértők negatívabban ítélik meg a vállalatok nyereségkilátásait is. Most már enyhén többségben vannak azok, akik szerint globálisan csökkenni fognak a vállalati profitok a következő 12 hónap során, erre utoljára 2012 októberében volt példa.

Ennek megfelelően jelentősen csökkent a részvényeket felülsúlyozó befektetők aránya, nettó 21 százalékra a decemberi 42 százalékról. A kötvényekkel kapcsolatban enyhültek az ellenérzések, már csak a válaszadók 47 százaléka súlyozza azokat alul, egy hónapja még 64 százalék volt ez az érték.

Mindenki a dollárra fogad

Az alapkezelők jelenleg is úgy vélik, hogy a piacon jelenleg a legnépszerűbb befektetési történet az amerikai dollár vétel, ezt követi az árupiacokra érzékeny cégek részvényeinek shortolása. A dollár felértékelődési trendjének megtörését szerintük alapvetően három tényező hozhatná el. A legfontosabb ezek közül az lenne, ha a Fed váratlanul befejezni szigorítási ciklusét. Rosszat tenne a dollárnak, ha az amerikai vállalatoknál profitcsökkenés következne be, illetve ha újabb, masszív jüan leértékelődésre kerülne sor. A válaszadók többsége egyébként a jelenleginél gyengébbre várja a kínai fizetőeszköz dollárhoz viszonyított árfolyamát az év végéig.

Európa a legnépszerűbb

A különböző régiókon belül változatlanul az európai részvények a legnépszerűbbek a profik körében. Az eurózónás cégek részvényeit még mindig nettó 51 százalék felülsúlyozza a portfóliókon belül. Népszerű még a japán részvénypiac, nettó 31 százalékkal. Az amerikai tőzsdékben viszont nagyon nem bíznak, a decemberi 19 százalék után még mindig a válaszadók nettó 15 százaléka alulsúlyozza azokat.

A befektetők nagyon kerülik a feltörekvő piaci részvényeket, a kezelt portfóliókon belül nettó 27 százalék súlyozza alul azokat. A feltörekvő piaci részvények alulsúlyozása ezzel már zsinórban a 13. hónapja tart, ez negatív rekordnak tekinthető.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!