Egyelőre nem akar magához térni az a befektetési stratégia, amelyet Warren Buffett sikeresen alkalmazott karrierje során, az értékalapú befektetés. A befektetési stratégia lényege, hogy olyan részvényeket keres, amelyek jelentős diszkonttal forognak könyv szerinti értékükhöz és historikus értékeltségükhöz képest. A gazdasági ciklusok egyes pontjain ugyanis ezen részvények árfolyama jellemzően visszatér a hosszútávú átlaghoz, illetve közelíti az elmélet szerint könyv szerinti értékét.

Alulteljesített

Ez azonban nem így történt a jelenlegi, 2009 óta tartó gazdasági ciklusban - hívta fel a figyelmet a CNBC tudósítása szerint a közel 600 milliárd dollárnyi vagyont kezelő AB Bernstein nevű vagyonkezelő cég vezető európai kvantitatív stratégája, Fraser Jenkins. A szakértő rámutatott, az elmúlt öt éves időszakban az S&P 500 Value Investing nevű ETF, amely az ilyen módon alulértékelt részvények árfolyammozgását követi le, jelentősen alulteljesítette az S&P 500-as indexet.

Jenkins szerint az egyik oka az értékalapú befektetési stratégia által favorizált részvények alulteljesítésének az alacsony kamatkörnyezet. A válság során hozott monetáris intézkedések, a nulla közelébe csökkentet kamatok és a kvantitatív lazítás hatására az összes részvény árazása egyszerre ugrott meg, s ezután az értékalapú befektetésként jó vételnek tűnő részvények árfolyamában már nem maradt megfelelő mértékű diszkont. Szerinte akkor tudnának az ilyen részvények ismét felülteljesítővé válni, ha jelentősebben emelkedni kezdenének a kamatok, erre azonban egyelőre kevés az esély. Ráadásul ezeknek a cégeknek a könyveiben nem követték le kellőképpen az ingatlanárak emelkedését sem, így az ott képződött vagyon meg sem jelenik a vállalati mérlegekben.

Megváltozott a környezet

A másik problémát a technológiai cégek dinamikus növekedése, illetve a technológiai fejlődés által megváltozott környezet jelentik. A Warren Buffett által követett stratégia egyik lényege, hogy olyan ágazatok szereplőit igyekszik kiválasztani, amelyeket úgynevezett "vizesárkok" vesznek körül. Ez azt jelenti, hogy a piacukra történő belépésnek nagyon magasak a költségei, ezért nem támadják őket agresszívan újabb és újabb potenciális versenytársak. Azonban a technológiai fejlődés nagyon sok ágazatban lerombolta ezeket a vizesárkokat, azaz lejjebb vitte a belépési korlátokat.

A múltban a gazdasági ciklusokban mindig volt olyan időszak, amikor a nagyobb növekedési potenciállal rendelkező cégek részvényei felülteljesítették az "érték" részvényeket, azaz azokat, amelyek mögött álló cégek vagyonához képest részvényeik alulértékeltek voltak. Aztán rendszerint jött egy olyan szakasz, amikor ezek a vagyon alapján alulértékelt részvények váltak felülteljesítővé a növekedési részvényekkel szemben. Ez a fordulat azonban a mostani ciklusban nem nagyon akar eljönni. A kérdés az, hogy a mostani ciklusban a növekedési részvények felülteljesítése egyszerűen nagyon hosszúra nyúlt-e és eljön-e megint a fordulat - vélte Jenkins. Viszont az is elképzelhető, hogy a már említett ok miatt a technológiai fejlődés megváltoztatta a dolgok szokásos menetét.

Példaként az Amazont hozta fel, amely a kiskereskedelmi szektorban teljesen felforgatta a játékszabályokat. Ha azt a változást nézzük, amit az Amazon kényszerített ki az ágazatban, már egyáltalán nem tűnik biztosnak, hogy ezúttal bekövetkezik a pozitív fordulat, amely az értékalapú befektetéseknek kedvezne a növekedéscentrikus részvényekkel szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!