BUX
39138

Toporgás Európában

Vegyesen reagáltak az európai tőzsdék a reggeli, többségében pluszos ázsiai teljesítményre, a vezető európai indexek tegnapi záróáraik közelében tartózkodnak, nem mutatnak érdemi elmozdulást. A tőzsdék közül legjobban a spanyol index emelkedik, több mint 2 százalékos plusszal.

portfolio.hu, 2011. január 13. csütörtök, 11:18

Az irányadó tengerentúli indexek sikeresen megtartották nap eleji emelkedésüket, így végül az S&P 500 0,9, a Dow és a Nasdaq 0,7 százalékos pluszban zárt. A Bézs Könyv megjelenése nem okozott nagy mozgásokat a piacon. A japán Nikkei 225 index a csütörtöki napot új 8 havi csúcson 0,7 százalék fölötti pluszban fejezte be, a hongkongi tőzsde pedig 0,5 százalékkal tegnapi záróértéke fölött zárt. A jó hangulatú ázsiai kereskedést követően, az európai indexek nem tudtak jelentősebb pluszban nyitni. A befektetők a mai napon a délutáni EKB és Bank of England kamatdöntések, és az amerikai munkaerőpiaci adatok előtt kivárhatnak.

A nyugat-európai indexek közül a DAX30 0,1 százalékos, a CAC40 0,4 százalékos pluszban tartózkodik, míg a FTSE100 0,3 százalékkal tegnapi záróértéke alatt van. A Stoxx 600 szélesebb piacokat lefedő indexe is közel 0,2 százalékos mínuszban tartózkodik. Felülteljesítenek a banki szektor részvényei közel 1 százalékos emelkedéssel, ellentétben a fogyasztásra építő szektorokkal, melyek 1 százalék körüli mínuszban tartózkodnak.

Ma is rosszul teljesítenek a Tesco PLC részvényei, melyek már 2 százalékos mínuszban állnak a londoni tőzsdén, miután a cég közzétette a karácsonyi időszak értékesítési adatai. Már 4 százalékot esett ma a Commerzbank árfolyama, miután reggel bejelentette a társaság már régóta a levegőben lévő tőkeemelését. A 10 százalékos tőkeemelés célja, hogy megfeleljen a várható szigorúbb tőkekövetelményeknek. A pénzintézet hibrid tőkéjét cseréli le új részvényekre a Credit Suisse közreműködésével. Emelkednek viszont a spanyol bankpapírok, a BBVA 4 százalékos, a Banco Santander 3 százalékos pluszban folytatják a csütörtöki kereskedést.