Magyarországi forgalmának 3-6 százalékos további csökkenését prognosztizálja az Egis az októberben kezdődő 2013/2014-es üzleti évében, viszont stratégiai exportpiacain 6-10 százalékos növekedést várnak. Poroszlai Csaba a társaság gazdasági igazgatója egy ma délelőtti sajtótájékoztatón elmondta, az orosz piac lassabb növekedése átmeneti, a következő üzleti évben 6-10 százalékos növekedést prognosztizálnak, csakúgy, mint a teljes FÁK régiónál. A kelet-európai értékesítés az idei várható 3-4 százalékos növekedés után 5-10 százalékkal bővülhet. A világ többi részébe irányuló kész gyógyszer-export az idei 15-20 százalékos emelkedés után stagnálhat majd. Jelentősebb, idén 10-15, a 2013/14-es üzleti évben pedig 25-30 százalékos csökkenés várható a hatóanyag exportban.

Összességében az Egis arra számít, hogy árbevétele a folyó üzleti évben 2-3, a következőbenpedig 2-5 százalékkal nő változatlan árfolyamokat feltételezve. Az exportpiacok növekedése kiegyenlítettebb lesz, a FÁK emelkedési üteméhez felzárkózik majd Kelet-Európa.

QP | Quality Placement

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a folyó üzleti évben valószínűleg nem lesz akvizíció, a naptári évben viszont még van esély rá. Mint korábban beszámoltunk róla az Egis Oroszországban keres felvásárlási célpontot, amely megfelelő termékekkel és gyártóbázissal is rendelkezik.

A biohasonló gyógyszerek bevezetése az uniós országokban a 2013/14-es üzleti évben megkezdődhet, ám az egyes országok sorrendje nem becsülhető meg. Az oroszországi bevezetésről még nem tud konkrétumot mondani a társaság vezetése. Elsőként Fehéroroszországban lépett piacra az Egis a dél-koreai Celltrion által gyártott biohasonló gyógyszerrel, miután befogadták a támogatásba. A Flammegis néven forgalomba hozott szer egy hónapja van forgalomban a volt szovjet országban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!