A Reuters értesülései szerint az Európai Központi Bank megpróbál nyomást gyakorolni az osztrák Raiffeisen Internationalra, hogy az számolja föl rendkívül jövedelmező Oroszországi tevékenységét. Mindez azután történt, hogy az Egyesült Államok Oroszország elleni szankciókkal foglalkozó tisztségviselői aggodalmuknak adtak hangot az osztrák bankcsoport oroszországi tevékenységével kapcsolatban - mondta egy a neve elhallgatását kérő forrás.

A Washingtoni és az EKB részéről érkező nyomásgyakorlás növeli a tétet Ausztria és legnagyobb bank csoportja számára, ez utóbbi Oroszországi leánya kulcsfontosságú szereplője az orosz pénzügyi rendszernek. Ottani tevékenysége egyre vitatottabb, miután a legtöbb külföldi bank a szankciók következtében elhagyta az országot.

Finom kérés érkezett

Az EKB állítólag közvetlenül nem utasítja a Raiffeisent a kivonulásra, azonban egy cselekvési tervet kért azzal kapcsolatban, hogyan szeretnél ottani tevékenységét szép lassan leépíteni. Az egyik forrás szerint egy ilyen terv magában foglalhatja az orosz bank eladását és bezárását is.

Az EKB szóvivője mindössze annyit mondott, ők arra kérték a bankokat hogy továbbra is szorosan kísérjék figyelemmel az oroszországi eseményeket, és ha lehetséges csökkentsék vagy szüntessék meg ottani tevékenységüket.

Raiffeisennek azonban állítólag nem nagyon áll szándékában ilyen tervet előterjeszteni és egyes osztrák kormánytisztviselők is indokolatlan külföldi beavatkozásnak tartják a lépést. Raiffeisen szóvivője annyit mondott, hogy természetesen megvizsgálják az orosz leányvállalat jövőjével kapcsolatos opciókat és amennyire lehetséges, meggyorsítják ezen lehetőségek értékelését. Hozzátette, hogy a cég már amúgy is csökkentette hitelezési aktivitását a szankciók sújtotta országban.

Az összefoglaló emlékeztet, a Raiffeisen jelenleg az egyik legfontosabb nyugati bank Oroszországban, az országba irányuló euróátutalások nagyjából negyedét kezeli. De mellettük azért megmaradt néhány más nyugati bank is a piacon, például az olasz Unicredit.

Az EKB ugyanakkor a nyomásgyakorlás során próbál óvatosan eljárni. Egy azonnali eladásra már csak azért sem akarja kötelezni a Raiffeisent, mivel tartanak attól, hogy az komoly zavarokat okozna a pénzügyi piacokon és erre a legkevésbé van szüksége a jegybanknak az elmúlt hetek bankpánikjai után.

A híd szerep árnyoldalai

Az osztrák pénzügyminisztérium szóvivője arra hívta fel a figyelmet, bár az Oroszországgal fennálló kapcsolatokban nyilván nem lehet visszatérni az Ukrajna megtámadása előtti status qou-hoz, azonban a  legtöbb nemzetközi vállalat - köztük bankok is - ott maradtak. Oroszország és a világ többi része között jelentős kereskedelmi folyik olyan nyersanyagokkal, mint a gabona, műtrágya, olaj, gáz, nikkel és más fémek, s ez fizetési forgalommal jár, amelyet le kell bonyolítani - tette hozzá.

Emlékezetes, hogy az amerikai szankciós hatóság januárban vizsgálatot indított a Raiffeisennél az orosz üzletággal kapcsolatban. Az ügyhöz közelálló források szerint a vizsgálat arra irányult, vajon megsérti-e a bank a nyugati szankciókat. A vizsgálat kiélezte a Bécs és Washington közötti kapcsolatokat. Ausztria hagyományosan híd szerepet szeretne betölteni kelet és nyugat között és az elmúlt évtizedekben Bécs jelentős mennyiségű orosz tőkét vonzott.

Alexander van der Bellen osztrák elnök múlt havi kijevi látogatása során Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta a még Oroszországban működő osztrák vállalatokat és külön kiemelte a Raiffeisent. A bankot a befektetők is élesen bírálták miután, részt vett az Ukrajnában harcoló orosz katonáknak hitelmoratóriumot biztosító orosz állami programban.

Időhúzásra is játszhatnak

Három, az ügyhöz közel álló forrás is azt állította, hogy az osztrák fél leginkább az időhúzásra játszik. Remélik, hogy előbb kerül sor a háborús felek tárgyalóasztalhoz ültetésére minthogy véglegesen ki kelljen vonulni Oroszországból.

Bár Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerint az amerikai hatóságok kérése jogos, azonban emlékeztetett arra, hogy a szankciók végrehajtását elsősorban Ausztria ellenőrzi. Ugyanakkor a tét nagy lehet, hiszen az amerikai hatóságok ha a szankciók megsértését érzékelik akár megtagadhatják a bank dollárban folytatott tranzakcióinak is.

Ez komoly csapást mérne a bankcsoportra. Ráadásul ennek tovagyűrűző hatásai is lehetnének, ami destabilizálhatná az euróövezet pénzügyi rendszerét. Sokan emlékeznek még a lett ABLV Bank szomorú végére, amelyet az oroszországi tranzakciók miatt sújtottak szankciókkal az amerikaiak.

Korábbi lapértesülések szerint egyébként osztrák politikai körökhöz közelálló tanácsadók már dolgoznak egy olyan megoldáson, amelyben egy eszköz csere keretében a Raiffeisen kivonulhatna Oroszországból. A múlt héten megszellőztetett információk szerint Sberbank Európában befagyasztott eszközeit kapná az osztrák bankcsoport cserébe oroszországi tevékenységéért.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!