A török líra kedden kora délutánra már 15 százalékot zuhant, ami a valaha volt második legrosszabb napon belüli zuhanást jelenti a fizetőeszköz történetében. A flash crasht az váltotta ki, hogy Erdoğan elnök megvédte a közelmúltbeli éles kamatcsökkentéseket, és megígérte, hogy az általános kritikák és a piacok figyelmeztetésére fittyet hányva megnyeri "gazdasági függetlenségi háborúját".

A líra 13,45-ig zuhant a dollárral szemben, és ezzel a 11. egymást követő jegybanki ülésszak után gyengült.  A líra idén 45 százalékot, az elmúlt 52 hétben majdnem 50 százalékot veszített értékéből, beleértve a múlt hét eleje óta bekövetkezett közel 26 százalékos rekordgyengülést.

Erdoğan nyomást gyakorol a központi bankra, hogy álljon át egy agresszív lazítási ciklusra, amelynek célja szerinte az export, a beruházások és a munkahelyteremtés fellendítése - még akkor is, ha az infláció 20 százalék közelébe szökött az országban. A valuta leértékelődése egyre fájdalmasabb a lakosság számára, nő az elégedetlenség az ország teljhatalmú vezetőjével szemben.

Sok közgazdász meggondolatlannak nevezte a kamatcsökkentést, míg az ellenzéki politikusok előrehozott választások kiírását követelik. A Reuters szerint a valutaárfolyam-zuhanás felborítja a háztartások költségvetését és a jövőre vonatkozó terveiket.

Bár a hatóságok nem léptek közbe az eladás megfékezése érdekében, két forrás szerint Erdoğan kedden találkozott Sahap Kavciogluval, a központi bank elnökével, de további részleteket nem közölt. A bank nem kommentálta a líra zuhanását.

Semih Tumen volt központi banki alkormányzó, akit a múlt hónapban bocsátottak el Erdoğan tisztogatásának legutóbbi lépéseként, a líra értékét védő politikához való azonnali visszatérésre szólított fel.

"Ezt az irracionális kísérletet, amelynek nincs esélye a sikerre, azonnal el kell engedni, és vissza kell térni a konzervatív politikához, amely megvédi a török líra értékét és a török nép jólétét" - írta a Twitteren.

A keddi zuhanás a líra legsúlyosabb esése volt a 2018-as valutaválság tetőzése óta, amely éles recesszióhoz vezetett, és három évig tartó, gyenge gazdasági növekedést és kétszámjegyű inflációt hozott.

A központi bank szeptember óta összesen 400 százalékponttal csökkentette a kamatokat, így a reálhozamok mélyen negatívak maradtak, miközben gyakorlatilag az összes többi központi bank megkezdte a szigorítást, vagy erre készül.

A líra összeomlása azért is látványos, mert kedden a legtöbb feltörekvő piaci valuta esett: a forint új mélypontra gyengült az euróval szemben, a zloty 0,2 százalékkal, a cseh korona 0,1 százalékkal gyengült az euróhoz képest. A dél-afrikai rand az elmúlt 52 hétben csak 3 százalékot bukott a referenciájának számító dollárral szemben, kedden 0,43 százalékkal esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!