Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn, röviddel 14.30 óra után 6,12 líra ért 1 dollárt, a kora hajnali 5,98 líra után.

A deviza idén eddig csaknem 40 százalékkal gyengült a dollárral szemben, és az értékvesztésnek csaknem fele az elmúlt hetekben ment végbe. A líra gyengülését részben a török-amerikai kapcsolatok elmérgesedése okozza, illetve a befektetőknek az a nemtetszése, ahogy a török kormány kezeli a líra gyengülését.

A líra várhatóan tovább gyengül, ha Washington betartja fenyegetését, és újabb szankciókkal sújtja Ankarát, ha az nem engedi szabadon Andrew Brunson amerikai lelkészt.

A hétfői gyengülésben a két nemzetközi hitelminősítő pénteki döntése mellett szerepet játszott az is, hogy hétfőn egy mozgó autóból rálőttek az ankarai amerikai nagykövetség épületére. A lövések egy őrbódét találtak el, senki nem sérült meg.

A Standard & Poor's és a Moody's Investors Service, egyaránt elsősorban azzal indokolta pénteki bejelentését, hogy a török líra legutóbbi szélsőséges árfolyam-kilengései és az ebből eredő, várhatóan meredek ívű fizetésimérleg-mozgások várhatóan kikezdik a török gazdaság alapjait.

A Société Générale számításai szerint Törökországnak és a török cégeknek októberben mintegy 3,8 milliárd dollárnyi devizakötvényt kell visszafizetniük. Csak az elmúlt két hónapban az adósságszolgálat mintegy 25 százalékkal drágult meg a cégeknek lírában számítva - írta az MTI.

Törökország rendelkezik a legnagyobb devizaadóssággal a feltörekvő országok közül. Nagyságát a Société Générale 480 milliárd dollárra teszi, amiből a rövidlejáratú adósság 180 milliárd dollár.

A fotó forrása: AFP Photo/Adem Altan.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!