Török líra: egyre lejjebb

Két százalék körüli mínuszban állt a török líra az amerikai dollárral szemben hétfő kora délután, azután, hogy péntek késő este leminősítette Törökország eddig sem befektetési ajánlású államadós-besorolását két nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service.
Domokos László, 2018. augusztus 20. hétfő, 15:35
Fotó: AFP

Hétfőn, röviddel 14.30 óra után 6,12 líra ért 1 dollárt, a kora hajnali 5,98 líra után.

A deviza idén eddig csaknem 40 százalékkal gyengült a dollárral szemben, és az értékvesztésnek csaknem fele az elmúlt hetekben ment végbe. A líra gyengülését részben a török-amerikai kapcsolatok elmérgesedése okozza, illetve a befektetőknek az a nemtetszése, ahogy a török kormány kezeli a líra gyengülését.

A líra várhatóan tovább gyengül, ha Washington betartja fenyegetését, és újabb szankciókkal sújtja Ankarát, ha az nem engedi szabadon Andrew Brunson amerikai lelkészt.

A hétfői gyengülésben a két nemzetközi hitelminősítő pénteki döntése mellett szerepet játszott az is, hogy hétfőn egy mozgó autóból rálőttek az ankarai amerikai nagykövetség épületére. A lövések egy őrbódét találtak el, senki nem sérült meg.

A Standard & Poor's és a Moody's Investors Service, egyaránt elsősorban azzal indokolta pénteki bejelentését, hogy a török líra legutóbbi szélsőséges árfolyam-kilengései és az ebből eredő, várhatóan meredek ívű fizetésimérleg-mozgások várhatóan kikezdik a török gazdaság alapjait.

A Société Générale számításai szerint Törökországnak és a török cégeknek októberben mintegy 3,8 milliárd dollárnyi devizakötvényt kell visszafizetniük. Csak az elmúlt két hónapban az adósságszolgálat mintegy 25 százalékkal drágult meg a cégeknek lírában számítva - írta az MTI.

Törökország rendelkezik a legnagyobb devizaadóssággal a feltörekvő országok közül. Nagyságát a Société Générale 480 milliárd dollárra teszi, amiből a rövidlejáratú adósság 180 milliárd dollár.

A fotó forrása: AFP Photo/Adem Altan.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.08.20 16:14

Ezzel az ostoba Erdogannal nem is lesz másképpen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.08.20 16:01

Egy szemét gazdaság mellett hiába építi ki a világ legerősebb hadseregét, ilyenformában ez csak saját polgárai legyilkolására alkalmas. Igazi probléma az exponenciálisan növő népesség és az ország alapjában sivatagi jellege, mégha el is lopták szíriától az eurátesz vizét. Ezen akkor lehetett volna segíteni ideiglenesen, ha nem fegyverkeznek agyon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html