Kora délután a dollár 6,18 török lírán forgott, ám délelőtt a 6,30-as szintet is súrolták a jegyzések.

A török líra az év eleje óta majdnem 40 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, csak az elmúlt egy hónap alatt 22 százalékot esett értéke. A török fizetőeszköz leértékelődése alapvetően arra vezethető vissza, hogy a piacok nem bíznak Ankara monetáris politikájában. Ezt pedig tovább tetézte az Egyesült Államokat és Törökországot szembefordító mély diplomáciai válság.

Az amerikai és a török kormány közötti viszonyt súlyosan megterhelte Andrew Brunson amerikai lelkipásztor törökországi fogva tartásának ügye, amely miatt Washington augusztus elején szankciókkal sújtotta a török belügy- és az igazságügyi minisztert. Ankara válaszul megemelte több amerikai termék, például a személygépkocsik, a szeszes italok és a dohányáruk vámját.

Jameel Ahmad, az FXTM brókercég elemzője úgy vélte, hogy a líra nyomás alatt marad mindaddig, amíg a kereskedőket elriasztó strukturális problémák fennmaradnak. "A gazdaság túlfűtöttsége, a folyó fizetési mérleg hiányának növekedése, a központi bank függetlenségével kapcsolatos konfliktus és az inflációs nyomások meredek emelkedése miatti aggodalmak elrettentik a befektetőket a török lírától" - idézi az MTI az elemzőt.

A befektetők azt várják, hogy milyen eredményekkel végződik a Berat Albayrak török pénzügyminiszter és francia kollégája közötti tárgyalás hétfő délután. Albayrak, aki július 10-én nevezett ki pénzügyminiszternek apósa, Recep Tayyip Erdogan török államfő, az áldozati ünnep előtt egy befektetőkkel folytatott telefonkonferencián azt bizonygatta, hogy Törökország erősebben jön ki a válságból, és bankjai egészségesek, de szükség esetén a hatóságok készek támogatni a pénzügyi szektort.

Az augusztusi inflációs adatokat egy hét múlva teszi közzé a nemzeti statisztikai hivatal, a jegybank pedig szeptember 13-án tart kamatdöntő ülést. Júliusban 14 éves csúcson, közel 16 százalékon állt az éves infláció, a jegybank pedig legutóbbi ülésén - a várakozásokkal ellentétben - nem változtatott az irányadó kamatokon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!