Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Toshiba terve - amely egy rendkívül súlyos vállalatirányítási botrányt követő stratégiai felülvizsgálat eredménye - azt célozza, hogy kiszállásra ösztönözzék a spekulánsokat a részvényeseknél, valamint hogy javítsák a vállalatok eszközértékét.

A felülvizsgálat szerint az atomenergiával és az infrastruktúrával kapcsolatos részlegek egy vállalat alá kerülnének, míg a chipek és a merevlemez-meghajtók egy másik cég gerincét képeznék - írja a Reuters a szétválásról.

A harmadik vállalat a Toshiba 40,6 százalékos részesedését fogja birtokolni a tőzsdén nem jegyzett memóriachip-gyártó Kioxiában.

A Toshiba a héten közölte, hogy a hármas felosztás az egyik megfontolás alatt álló lehetőség. A vállalat pénteken nem kívánt további azonnali kommentárokat fűzni a stratégiai felülvizsgálatról, a második negyedévi eredményekről és a vállalatirányítási jelentés következtetéseiről szóló bejelentések sorozata előtt.

Néhány Toshiba befektető nincs meggyőződve arról, hogy a szétválás értéket teremtene, mondták részvényesi források, akik nem kívánták magukat megnevezni a terv hivatalos bejelentése előtt.

"Akkor van értelme a szétválásnak, ha egy erősen versenyképes üzletág értékelését más üzletágak akadályozzák" - mondta Fumio Matsumoto, az Okasan Securities vezető stratégája.

"De ha nincs ilyen üzletág, akkor a szétválással csak három erőtlen középvállalat jön létre" - véli a szakértő.

Az egykor nagy múltú, 146 éves konglomerátum 2015-ös számviteli botránya óta válságtól válságig vergődik. Két évvel később több mint 30 tengerentúli befektető 5,4 milliárd dolláros készpénzinjekciót biztosított, amely segített elkerülni a tőzsdéről való kivezetést, de olyan aktivista részvényeseket hozott, mint az Elliott Management, a Third Point és a Farallon.

A Toshiba vezetése és a tengerentúli részvényesek közötti feszültség azóta is erősödik, júniusban egy robbanásveszélyes, részvényesek által megbízott vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a Toshiba összejátszott a japán kereskedelmi minisztériummal, hogy megakadályozza a befektetőket abban, hogy befolyást szerezzenek a tavalyi részvényesi közgyűlésen.

A Covid-19 járvány okozta visszaesésből kilábaló Toshiba a Refinitiv által összeállított hat elemzői becslés átlaga szerint a július-szeptemberi negyedévben várhatóan 37,7 milliárd jen működési nyereséget jelent majd, szemben az egy évvel korábbi 15,8 milliárd jennel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!