Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt napokban együtt meneteltek a részvény és a kötvényárfolyamok, s a piac így nagyon törékennyé vált egy gyors eladási hullámra - figyelmeztetnek a Goldman Sachs elemzői a CNBC tudósítása szerint. A befektetők szerintük eddig úgy kezelték a Brexitet, mint egy lokális, jórészt az Egyesült Királyságra és Európára korlátozódó növekedési sokkot. Azt a következtetést vonták le, hogy az mindössze arra jó, a jegybankok további monetáris lazítási lépéseket léptessenek életbe. Ez oda vezetett, hogy a hozamra vadászó alapok visszatérjenek a részvény és kötvénypiacokra, s ez megnöveli egy hirtelen negatív fordulat lehetőségét - vélik a befektetési bank szakértői.

A piacok nagyon laza monetáris politikát várnak, sokkal lazábbat, mint amit a jegybankok valójában nyújtani képesek. Így könnyen csalódhatnak a következő jegybanki lépésekben, komoly kötvényeladási hullámot válthat ki egy vártnál nagyobb inflációs adat, s az illikvid piacon ez tovagyűrűzhet a részvények és más kockázatosabb eszközök piacára - szól a figyelmeztetés.

Eközben szerintük a részvénypiacon eladási hullámot válthat ki egy vártnál alacsonyabb növekedési adat, ráadásul tekintve a nagyon alacsony hozamokat, ez ellen a kötvények sem jelentenek megfelelő fedezési eszközt. Ez oda vezet, hogy az alacsony elérhető hozamok mellett a befektetők portfóliói a kelleténél kevésbé diverzifikáltak, s nagyobb kockázatot futnak.

A Goldman elemzői úgy látják, érdemes lehet növelni a készpénz arányát a portfóliókban, többfajta devizát tartani és némi aranyat vásárolni a kockázatok csökkentése érdekében.

Defenzívek maradtunk eszközallokációs ajánlásunk során. Úgy gondoljuk, a Brexit szavazást követő esés utáni rally alapvetően a pozíciók gyors visszaépítéséből adódott, különösen a részvényeknél, s ez hamarosan fordulhat - írják.

A Goldman szakértői semleges ajánlást fogalmaztak meg a részvényekkel kapcsolatban 3 és 12 hónapos időtávon is, hozzátéve, ha tovább menetelnének a részvények, akkor azok csökkentését javasolnák. Egyéves időtávon alulsúlyoznák az államkötvényeket, 3 hónapos távon viszont semlegesre javították besorolásukat a korábbi alulsúlyozásról. A részvénypiacok szerintük oldalazhatnak, miközben a volatilitás magas lesz a tőzsdéken.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!