Ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást kötött a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság (CSRC) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az online aláírási ceremónián az együttműködés aláírójaként a magyar jegybankot Kandrács Csaba alelnök, míg a CSRC-t Fang Xinghai alelnök képviselte. 

A megállapodás keretet ad a két hatóság közötti, felügyeleti tevékenységhez kapcsolódó információcserének és tudásmegosztásnak, ezzel is erősítve a két tőkepiaci felügyelésért felelős hatóság együttműködését és a kölcsönös segítségnyújtást. A megállapodás egyebek között kiterjed a piaci manipuláció és a bennfentes kereskedelem felderítésére, a hatóságok közötti információmegosztásra, továbbá a határon átnyúló intézmények működésével kapcsolatos felügyeleti együttműködésre, mind a befektetési szolgáltatások, az értékpapírkibocsátások és az elszámolások tekintetében.

A most aláírt dokumentum kibővíti és egyben kiegészíti a már meglévő megállapodást az Értékpapír-felügyeletek Nemzetközi Szervezetének (IOSCO) multilaterális, továbbá az MNB és a Kínai Bank-felügyeleti Hatóság által 2016-ban kötött bilaterális együttműködési megállapodások keretében.

Az MNB évek óta kiemelt figyelmet fordít arra, hogy szorosabbra fűzze és kiterjessze nemzetközi szakmai kapcsolatait a stratégiai partner jegybankokkal, valamint a nemzetközi gazdasági szervezetekkel és pénzügyi intézményekkel. Ezen az úton számít fontos mérföldkőnek a mostani megállapodás is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!