Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai és az európai cégek is olyan sajátrészvény-vásárlási hullámra készülnek, amire még nem volt példa. A vállalatok vezetése a jelek szerint nem lát problémát a rendelkezésre álló fölös pénz elköltésében, a jelentési szezon jól sikerült és a világgazdaság előtt álló pálya is előrejelezhetőbbé vált. A sajátrészvény-vásárlások nagyon fontos elemei voltak az elmúlt 10 év tőzsdei áremelkedésének, így ez növelheti a befektetői optimizmust is.

Közel 500 milliárd dollár

Az amerikai vállalatok az év első 4 hónapjában összesen 484 milliárd dollár értékű sajátrészvény-vásárlási programot jelentettek be, ez legalább két évtizede a legmagasabb összeg a Goldman Sachs számításai szerint - írja a Financial Times. Ez az adat arra utal, hogy egyre gyorsuló ütemben kezdik el a tőzsdei cégek ilyen célra elkölteni felesleges pénzeszközeiket a tavalyi megtorpanás után. 2020-ban érthető módon a Covid-19 járvány miatt sok cég visszafogta a vételeket, a bizonytalan időszakot inkább magasabb készpénzállománnyal szerették volna átvészelni. A másik ok, hogy egy csomó cég úgy részesülhetett a tavaly tavasszal elfogadott első amerikai kormányzati segélyekből, hogy cserébe egy meghatározott időre lemondott a saját részvényeinek vásárlásáról. Ezt a törvényhozók azért tartották szükségesnek, hogy a segítségre szánt pénzek ne rögtön a cégek tulajdonosainak zsebében landoljanak.

Az amerikai befektetési bank elemzői szerint az amerikai cégek idén összesítve 35 százalékkal több pénzt költhetnek a visszavásárlásokra, mint 2020-ban. De nem csak az óceán túlpartján, Európában is hasonló tendencia figyelhető meg. A Société Générale számításai szerint az európai cégek a járvány előtti szintnél 25 százalékkal nagyobb értékben vehetnek saját részvényeikből idén.

Derűlátóbbak

Howard Silverblatt, az S&P Dow Jones Indices vezető indexelemzője szerint arról van szó, hogy a cégek egyszerűen optimistábbá váltak jövőjükkel kapcsolatban, még akkor is, ha egy csomó bizonytalansági tényező megmaradt. A dolgok jobban néznek ki, s a cégek készpénz ellátottsága is javult. Eddig ezerféle forgatókönyv volt a jövővel kapcsolatban, most már csak pár száz, így könnyebbé vált a gondolkodás - mondta.

Az akcióban természetesen a nagy technológiai cégek járnak az élen, az ő tevékenységükre a járvány miatti lezárások kifejezetten jó hatással voltak. Az Apple nemrég 90, a Google anyavállalata, az Alphabet 50 milliárd dollárral növelte az ilyen célra szánt összegeket. Azonban nem csak a technológiai cégeknél, de más szektorokban is tetten érhető a nagy vásárlási kedv. Idén eddig egyébként egyelőre még kisebb összegben vásároltak az amerikai cégek, mint tavaly. Az első negyedévben 140 milliárd dollárt adtak ki erre, míg a tavalyi első negyedéveb 190 milliárdot.

Az első negyedévben az eddigi adatok szerint az amerikai és az európai cégek is kirobbanóan eredményesek voltak. Az S&P 500-as indexben szereplő cégek profitja a tavalyi első negyedévhez képest 05 százalékkal emelkedett, az európai blue-chipeket tömörítő Stoxx 600-as indexnél 90 százalékot közelíti ez az érték.

Rossz üzenet? 

Az összefoglaló szerint a cégek jóval nagyobb ütemben növelik a sajátrészvény-vásárlásokat, mint osztalékfizetéseiket. Annak ellenére, hogy elvileg ha adózási szempontból nincs különbség, akkor a két akciónak egyenértékűnek kellene lennie a részvényesek szempontjából, hiszen mindkét esetben a részvényesek számára történő pénzkifizetésről van szó.

Roland Kaloyan, a Société Générale szakértője szerint ennek oka, hogy ha rosszabbra fordulnak a dolgok, akkor sokkal egyszerűbb visszafogni a sajátrészvény-vásárlásokat, mint osztalékot csökkenteni. Ez utóbbinak ugyanis rendszerint rossz üzenete van.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!