Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fordulat három tényezőnek tudható be:

  • Magyarországon az AXA-akvizíció nélkül is 3 százalékkal bővült a hitelállomány,
  • az orosz és ukrán leánybank a 2014-2015-ös veszteségek után együtt tavaly már 25 milliárd profitot hozott, és
  • megszűntek a korábbi éveket lehúzó negatív tételek.

Az OTP Tier-1 mutatója - a tervezett osztalékfizetést levonva - 15,8 százalék, magasabb, mint a régiós versenytársaké.

A bank árfolyama - Európában szinte egyedülálló módon - 20 százalékkal magasabban áll, mint 2008 nyarán, a válság előtt. A piac magasra értékeli a bankot, az árfolyam a könyvérték 1,7-szerese, miközben például a Raiffeisennél 0,7-es a mutató. Az OTP piaci kapitalizációja 8 milliárd euró, szemben például a 23-szor nagyobb mérlegfőösszeggel rendelkező UniCredit csoport 28,5 milliárdjával.

Az orosz bank eredménye a 2015-ös mínusz 15 milliárdról 20, az ukráné pedig mínusz 40 milliárdról 10 milliárdra nőtt. Az orosz Touch Bank vesztesége 5 milliárdról 6 milliárdra nőtt, de ez tervezett volt. A javulás a kockázati költségek drasztikus javulásának tudható be. A bolgár DSK Bank az előző rekordévnél 10 százalékkal alacsonyabb, 47 milliárdos eredményt ért el - itt nagyobb volt a céltartalékolási igény.

A bankcsoport egésze tavaly 82 milliárdot tartalékolt,ennek nagyobbik felét az utolsó negyedévben. A tartalékolás 2010-ben még meghaladta a 300 milliárdot. Akkor a késedelmes hitelek 74, ma már 97 százaléka van fedezve.

A bankcsoport hitel/betét mutatója 2010-ben 115 százalék volt, ma mindössze 66 százalék, amit a következő években emelni kell.

Magyarországon igen jók a kilátások: idén 3,9 százalékos GDP- és 6 százalékos reálbér- növekedést vár a bank. A jelzáloghitel-igénylések tavaly 70 százalékkal, a folyósítás értéke 40 százalékkal nőtt. A bank piaci részesedése az újlakás-hitelekből elérte a 31,8 százalékot, a vállalati hiteleknél pedig a 15 százalékot közelíti.

Készen állnak a további felvásárlásokra

Tavaly két akvizíciója volt az OTP-nek. Magyarországon az AXA Bank lakáshitel-állományát vette át. A tranzakció hat hónap alatt zárult, az átvett állomány 154 milliárd forintos volt, ami 15 százalékkal növelte a csoport állományát.

Horvátországban pedig a Splitska Banka átvételével a dalmát partvidéken javította a bank a piaci pozícióit. Eddig a nyolcadik helyen állt a horvát piacon az OTP, a vétellel feljött a negyedik helyre, piaci részesdése 4 százalékról 11 százalékra ugrik. A fiókhálózat duplázódik, 200 egységből áll majd.

Az OTP-csoport 2017-es céljairól Bencsik elmondta: továbbra is 15 százalékos ROE (sajáttőke-arányos nyereség) értékre, és gyorsuló, de 10 százalék alatti mértékű hitelállomány-növekedésre számítanak. A nettó kamatmarzsok csökkenése folytatódik, mintegy 15-20 bázisponttal.

A működési költségek 3-4 százalékkal nőhetnek, elsősorban a bérinfláció miatt. A magyar és szlovák bankadó 15,4 milliárdos hatásán túl más korrekciós tétellel nem számol az OTP. A 8 milliárd eurós szabad likviditás és az erős belső tőkegeneráló képesség további akvizícióknál tesz lehetővé.

Mi lesz az osztalékkal?

A bank a tavalyinál 15 százalékkal nagyobb osztalékkal számol. Tavaly a 2015 ös év után 167 forintot fizettek, idén a tavalyi 46 milliárd után 53,2 milliárdra nőhet a javaslat szerint az osztalékalap. Ez 190 forint körüli részvényenkénti osztalékot jelent, amely jövőre hasonló mértékben nőhet.

Idén is feltett szándékunk a vásárlás, de ez függ attól, hogy mit és mennyiért adnak el, milyen a verseny- hangsúlyozta Bencsik László.

A Napi.hu tartalékolása vonatkozó kérdésére Bencsik elmondta: jövőre új tartalékolási standardoknál kell a bankoknak átállni, ez a még teljesítő állománynál is növekvő tartalékolási szintet jelent. A 97 százalékos jelenlegi ráta a 90 napon túl nemteljesítő állományra vonatkozik, de a tartalék egy része mar nem ezeket a hiteleket fedezi.

(A szerző rendelkezik az OTP által kibocsátott értékpapírokkal.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!