BUX
38240

Tovább csökkentek a rövid hozamok

Erős kereslettel szembesült az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a mai, 3 hónapos diszkontkincstárjegyek aukcióján. Az adósságkezelő ennek ellenére az elmúlt hetekhez hasonlóan már csak 10 milliárd forinttal vont be több forrást a terveinél, viszont a hozamok tovább tudtak csökkenni.

portfolio.hu, 2014. június 17. kedd, 12:36

Ma a múlt hetinél is egy hajszálnyival erősebb kereslettel szembesült az ÁKK: 198 milliárd forintnyi ajánlatot nyújtottak be a 3 hónapos papírokra, míg egy hete még 194-et. Az elmúlt hetek erősnek mondható befektetői érdeklődésének köszönhetően az adósságkezelő folyamatosan a tervei felett vont be forrást, és ez így volt még a mai napon is. Ugyanakkor a korábbiaktól eltérően már ilyen erős túljegyzés mellett is csak 70 milliárd forintot vont be az adósságkezelő.

Februárig visszamenőleg folyamatosan terv feletti forrásbevonást látunk, ami annak is köszönhető, hogy az ukrán válságnak már nincsen észrevehető hatása a rövid papírjaink piacára. Ráadásul immár a Magyar Nemzeti Bank legújabb intézkedéssorozata is ezt ösztönzi - írja a Portfolio.hu.

A hozamok 2,25 és 2,30 százalék között szóródtak, amivel 2,29 százalékos átlaghozam alakult ki. Ez a múlt heti aukcióhoz képest 5 bázispontos csökkenést jelent. A másodlagos piacon kereskedett, október 15-én lejáró papírok tegnapi átlaghozama pedig ennél 1 bázisponttal magasabb volt a záráskor.