BUX

Tovább emelkedhetnek a részvénypiacok a Generali szerint

Az idén is kedvezően teljesíthetnek a globális részvénypiacok, a magas osztalékhozamok melletti attraktív árazás és a vállalati profitok mérsékelt ütemű bővülése egyaránt segíthetik ezt a folyamatot - véli a Generali Alapkezelő. A magyar piac a gazdaságpolitikai kockázatok és az alacsony likviditás miatt alulértékelt, a legvonzóbb befektetést a gyógyszergyárak papírjai jelenthetik.

Deák Bálint, 2013. január 8. kedd, 13:36

Globális szinten meghatározó jelentőségű vállalatok bevételeinek és nyereségének egyre nagyobb hányada a feltörekvő piacokról származik, ahol továbbra is jelentős a gazdasági növekedés. Változatlanul a feltörekvő piacok jobb fundamentumaiban és növekedési kilátásaiban hisz a Generali Alapkezelő a legfrissebb elemzése szerint. Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy az egyedi befektetési sztorik nem kizárólag az ázsiai vagy latin-amerikai piacokon érhetőek el. Az elmúlt években jobbára a kötvénypiacokra érkező tőkebeáramlásból a részvénypiacok is jobban profitálhatnak a jövőben. Amerika és Európa tőzsdéin 10 százalék körüli, Ázsia bizonyos részein és Japánban ezt meghaladó hozam is lehetséges 2013-ban.

A régió preferált piacának számító lengyelhez képest a magyar blue-chipek árazásába jelentős diszkont épült be, ennek ellenére óvatos megközelítést javasol a Generali. Az iparág K+F tevékenységének stratégiai szintű elismerése, a gyógyszerkassza megemelése, a gyengülő forint esetén az exporton keresztül megjelenő védettség miatt a magyar részvénypiacon a gyógyszergyártók papírjaiban látják a legtöbb fantáziát. A kötvénypiacon elérhető egyre alacsonyabb hozamoknak vonzó alternatívája lehet a Magyar Telekom is, egy kellően magas osztalékjavaslat érkezése pedig tavaszi rallyt eredményezhet. A meglévő makrogazdasági és gazdaságpolitikai kockázatok miatt ugyanakkor egyelőre nem látnak komolyabb teret az OTP és a Mol kurzusának emelkedése előtt. A kisebb papírok között az idei év nyertese, a Synergon jövőre is jól teljesíthet, amennyiben folytatódik az új stratégia sikeres megvalósítása.