Tovább esett a dollár

Tovább gyengült a dollár az euróhoz képest szerdán, miután fokozódtak a kétségek az iránt, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve még egyszer kamatot emelhet idén, ugyanakkor viszont erősödtek azok a várakozások, hogy az Európai Központi Bank (EKB) szigorítja rendkívül laza monetáris politikáját - írja az MTI.
Szász Péter, 2017. augusztus 2. szerda, 18:30
Fotó: Pixabay

Napi csúcsán 1,1869 dollárt kellett adni az euróért a nemzetközi bankközi devizapiacon. Utoljára 2015 januárjában volt ilyen erős a közös európai fizetőeszköz.

Miközben a dollárt nyomás alatt tartják a politikai kockázatok és a pénzpolitikát övező bizonytalanságok, az euró malmára hajtja a vizet, hogy a kedvező gazdasági adatoknak köszönhetően egyre inkább teret nyernek azok a nézetek, miszerint az EKB a szigorítás ösvényére lép.

James Bullard, a Federal Reserve St. Louis-i tagbankjának vezetője ellenzi az újabb kamatemelést, mert szerinte az megakadályozhatja a 2 százalékos inflációs célszám elérését. Loretta Mester, a clevelandi tagbank elnök viszont úgy látja, hogy a Fednek a fokozatos kamatemelésre kell összpontosítania, mert egyszeri tényezők miatt lassult a pénzromlás üteme, az utóbbi hónapokra jellemző gyengébb infláció nem jelent hosszú távú trendet.

Mindazonáltal a piacokon már csak 48 százalékra becsülik annak esélyét, hogy a Federal Reserve decemberben kamatot emel.

A főbb devizákkal szemben kalkulált dollárindex 14 havi mélypontra, 92,74 pontra esett szerdán.

A jennel szemben kissé erősödött a dollár, de kedden több mint másfél havi mélyponton is járt. Közép-európai idő szerint szerda délután a dollár 110,44 jenen forgott, 0,07 százalékkal drágult, de kedden, napi mélypontján 109,91 jenen állt a jegyzés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK