Az egész hétfőn libikókázó tengerentúli indexek egy ideig a pozitív tartományt is tesztelték, de a nap jó részét mínuszban töltötték. A kereskedés utolsó órájában aztán hangos reccsenéssel szakadtak be, hogy végül napi mélypontjaik közelében zárjanak.

A főbb mutatók közül a Dow Jones 2,63 százalékot gyengülve 8 273,58 ponton, az S&P 500 2,58-at esve egyik fontos támaszpontját hajszálnyira megközelítve 850,75 ponton, míg a Nasdaq 2,29 százalékkal 1 482,05 pontra csökkent.

A Citicorp 6,6 százalékot esett azt követően, hogy bejelentette elbocsájtja 52 000 alkalmazottját (a teljes állomány 15 százalékát). A második legnagyobb amerikai bank egyébként januártól szeptemberig 23 000 főtől vált meg. Ezen felül Vikram Pandit vezérigazgató a jövő évre vonatkozóan a költségek további 20 százalékos lefaragására tett ígéretet. A Citinél is többet esett szektortársa, a Bank of America, amelynek árfolyama 8,5 százalékot zuhant hétfőn.

A nap vesztese egyébként a magyarországi érdekeltséggel is rendelkező aluminiumipari óriás Alcoa volt, részvényei 10,8 százalékot estek miután a UBS az aluminiumpiac várható visszaesése miatt lemínősítette a céget.

A diszkont-üzletlánc üzemeltető Target vártnál rosszabb negyedéves eredménye, illetve sajátrészvény vásárlási programjának felfüggesztése folytán esett 4,1 százalékot.

A nap nyertese a General Motors volt, amely 5,7 százalékot tudott erősödni miközben az amerikai törvényhozás épületében az autóipar kimentéséről folytak a tárgyalások. A GM hétfőn egyébként azt is bejelentette, hogy túlad a japán Suzuki Motor Corporationben tulajdonolt 3 százalékos részesedésén, mintegy 232 millió dollárnyi készpénzhez jutva ezzel.

Mindeközben a határidős könnyűolaj jegyzése 2,09 dollárt esve hordónként 54,95 dolláron, míg az arany unciája 50 centet gyengülve 742 dolláron zárta a hétfőt az NYMEX-en.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!