Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A tavalyi 374 millió forint után az idei első félévben további 79 millió forintot veszített a Genesis Energy. A bukás annak fényében nem meglepő, hogy a cég érdemi tevékenységet továbbra sem folytat, bevétele nem érte el az egymillió forintot sem.

Az egyelőre csak tervezőasztalon létező napelemgyárak eladása azonban láthatólag sínre került, az üzemek terveit birtokló spanyol, szingapúri és magyar leány sajátrészvényekért történő megvásárlására ajánlatot tett az Egyesült Államokban bejegyzett Cogenco nevű vállalat.

A szerződés életbelépéséhez azonban rengeteg feltételnek kell teljesülnie, így egyáltalán nem biztos a tranzakció teljesülése. A hatálybalépéshez például szükség van arra, hogy a spanyol leányvállalat legalább 20 millió euró értékben állami támogatásról szóló kötelezettségvállalással rendelkezzen a spanyol központi vagy bármelyik helyi kormánytól.

Ez nem tűnik teljesíthetetlen feltételnek, tekintettel arra, hogy már közel 15 millió euró értékben kapott ígéretet állami támogatásra a cég. A hatálybalépéshez szükséges az is, hogy a Cogenco könyv szerinti értéke elérje az 50 millió dollárt.

A Cogenco - melynek 85 százalék feletti tulajdonosa a Genesis Capital Management, amely egyben a magyar tőzsdei cég legnagyobb részvényese is - vagyona jelenleg ennek csak töredéke, ahhoz, hogy e feltételt teljesíteni tudja, jelentős tőkebevonásra lesz szüksége.

Ha létrejön az ügylet, akkor a Genesis Nyrt. 8,7 millió Cogenco-papírhoz jut majd, ami azonban a tőkeemelések után sem lehet kevesebb, mint a cég részvényeinek 40 százaléka.

A részvényeket jelenleg sehol sem jegyzik, ám a Cogenco vállalta, hogy záros határidőn belül kezdeményezik azok bevezetését valamelyik amerikai piacra.

A Genesis a szerződés nyomán szükségessé váló alapszabályi változások elfogadásához szeptember 15-re rendkívüli közgyűlést hívott össze.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!