Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság cikke.

A részvényekkel amúgy sem túl jól ellátott Budapesti Értéktőzsdén akár drasztikus kivezetési hullám is elindulhat a medvepiac hatására, legalábbis a parkett eddigi története ezt mutatja. A legnagyobb kivezetési hullámot a 2000-2002-es besszpiac hozta magával a BÉT-en, ekkor három év alatt összesen 22 részvényt vezettek ki, a tőzsdén jegyzett részvények száma 69-ről 49-re olvadt.

A folyamatot akkor persze gyorsította, hogy tíz évvel ezelőtt elég sok részvényt vezettek be a tőzsdekényszer miatt a BÉT-re, amelyek fő tulajdonosai nem látták sokáig szívesen cégük részvényét a nyilvános, szabályozott forgalomban, a tendencia azonban érthető. A tőzsdei kivezetésekhez kapcsolódó kötelező ajánlattételek sokkal olcsóbbak egy besszpiacon, mint amikor magasak az árfolyamok.

A kivezetések megindulása elvileg akkor lenne logikus, amikor az ezekhez kapcsolódó kötelező ajánlatok minimális árfolyama már kellően lecsökkent, azaz az adott részvények 6 hónapos forgalommal súlyozott átlagára is elég alacsony. Azonban a BÉT szabályzatainak elmúlt években végrehajtott módosításai egyelőre padlót raknak a kivezetési ajánlatok árfolyama alá, az most már nem lehet alacsonyabb, mint az egy részvényre eső konszolidált saját tőke. A kivezetési hullám gyors megindulása azért sem valószínű, mert a hitelpiacok egyelőre dermedt állapotban vannak.

Ezért a cégek és fő tulajdonosaik vélhetően jobban kotlanak likvid eszközeiken, mint tennék azt máskor, s vélhetően nem költik azt el olyan homályos célokra, mint olcsó részvényvásárlás a közkézen lévő papírokból. Persze ez a helyzet drasztikusan meg is változhat, ha ismét lesz kedvük hitelezni a bankoknak, miközben az árfolyamok még alacsonyan vannak - már ha lesz még ilyen helyzet.

A BÉT tervei szerint idén négy új cég részvényeit vezetnék be a tőzsdére, azonban az nehezen elképzelhető, hogy a jelenlegi hangulatban ezek sikeres, jelentős nagyságú nyilvános kibocsátásokkal összekötve történjenek. Információink szerint egy kivételével nem is terveznek ilyet. Az utolsó ilyen akció az AAA Auto 2007-es tőzsdei debütálása volt, azonban annak a részvénynek az árfolyama a kibocsátás óta hatodára zuhant, így nem valószínű, hogy a kisbefektetői társadalom most egy újabb ilyen kalandra vágyik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!