Tovább hanyatlik a benzinár

Tegnap hordónként 64 dollár alá hanyatlott az olaj ára.
NAPI Online, 2008. november 4. kedd, 09:09
Fotó:

Az észak-amerikai könnyűolaj jegyzése tegnap majdnem 4 dollárral, hordónként 64 dollár alá esett, miután több a gazdaság recesszióba süllyedését jelző makroadat látott napvilágot, továbbá erősödött a dollár. Az USA feldolgozóipari termelése - az ISM indexe szerint - 26 éves mélypontra esett, mélyen az alá a szint alá, amit a szakértők a recesszió jeleként értékelnek. Ez egyértelmű mutatja, hogy csökkenni fog az energiahordozók iránti kereslet, hiszen ha az ipar kevesebbet vásárol a fekete aranyból, az közvetlenül és közvetve is döntő hatással van a fogyasztásra.

Hasonlóan gyenge kilátásokról érkeztek hírek Európából. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az eurózóna gazdasága lényegében stagnálni fog a következő évben. Erre utal az is, hogy az RBS/Markit friss beszerzési menedzserindexe szerint a térség feldolgozóipara az USA-éhoz hasonlóan egyre erőteljesebben zuhan.

A dollár 9 százalékkal erősödött októberben mind az euróval, mint az angol fonttal szemben. A befektetők akkor részesítik előnyben az olajkontraktusok vásárlását, ha a dollár gyengül, mert ezzel védekeznek az infláció ellen. A piac mindezek mellett az elnökválasztás eredményére vár - csak egy a fontos ezzel kapcsolatban a számukra, hogy csökkenjen a politikai bizonytalanság az USA-ban

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK