Tovább harcol az Apple az FBI elllen

Kérelmet nyújtott be helyi idő szerint csütörtökön az Apple informatikai cég egy amerikai szövetségi bíróságnál, hogy vonja vissza korábbi, "példátlan" utasítását, miszerint segítenie kell feloldani a titkosítást a San Bernardinó-i lövöldözés egyik tettesének okostelefonján.
Inforádió, 2016. február 26. péntek, 08:00
Fotó: Marketing

Sheri Pym bíró február 16-án hozott döntésében utasította az Apple-t, hogy egy különleges alkalmazással segítse hozzá a az FBI nyomozókat a decemberi lövöldözés egyik merénylője, Syed Rizwan Farook mobiltelefonjának memóriájában lévő adatok eléréséhez A férfi és neje tizennégy emberrel végzett a kaliforniai San Bernardinóban.

Az Apple azzal érvelt csütörtöki beadványában, hogy nem egyedi esetről van szó, mivel a kormányzat olyan szoftver kifejlesztését kérte, amelyet később más mobiltelefonoknál is alkalmazhatnak. Úgy vélte, hogy a kormány kérésének jogi úton történő teljesítése szembemegy az alkotmánnyal, és veszélyes jogi precedenst teremtene, amely veszélybe sodorná több százmillió iPhone-felhasználó biztonságát.

Az amerikai igazságügyi minisztérium korábban azt közölte, hogy kérése kizárólag Farook mobiltelefonjára vonatkozik, teljesítése pedig terrorcselekmények megelőzését segítheti. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója az ABC News amerikai televíziónak adott szerdai interjújában kifejtette, hogy az okostelefonok biztonsági rendszerének megkerülését lehetővé tevő program megírása olyan lenne, mintha "a rák szoftverszintű megfelelőjét" állítanák elő.

A Microsoft informatikai óriáscég, az Alphabet (a Google keresőmotor anyavállalata), valamint a Facebook közösségi médiavállalat csütörtökön bejelentették, hogy az Apple-t támogató beadványt készítenek elő.

Korábban amerikai kormányzati tisztségviselők arra figyelmeztettek, hogy a titkosítóprogramok túlzott használata hátráltathatja a bűnügyi nyomozást és veszélyeztetheti a nemzetbiztonságot.

A magánszféra védelmét hirdető aktivisták és szakértők ellenben úgy vélik, ha a kormányzat arra kényszerít amerikai cégeket, hogy kevésbé hatékony titkosítási rendszert használjanak, azzal sérülékenyebbé teszi a magánadatokat a hackerekkel szemben, és aláássa az internet biztonságát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK