Tovább híznak a befektetési alapok

Májusban is folytatódott a befektetési alapok vagyonának gyarapodása, így már huszadik hónapja töretlen a növekedés - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).
MTI-Eco, 2014. június 19. csütörtök, 14:38
Fotó: Reuters

Májusban 15 milliárd forint volt a nettó tőkebeáramlás az alapokba, a hozamokkal együtt pedig összességében 49 milliárd forinttal, az előző hónaphoz képest 1 százalékkal nőtt az alapok vagyona. Elsősorban a kötvény és a vegyes alapok befektetési jegyeit vásárolták a befektetők, de ezúttal a részvényalapok is szépen teljesítettek, míg a pénzpiaci, a tőkevédett, valamint a zártkörű alapok vagyona csökkent májusban. A hónap végén a BAMOSZ-tagok összesen 5067 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A kötvényalapokba a tőkebeáramlás 28,8 milliárd forint volt májusban, a befektetők továbbra is főleg a rövid futamidejű hazai kötvényalapokat keresik. Az alapkategória vagyona a hozamokkal együtt 3,5 százalékkal gyarapodott, a hónap végén meghaladta az 1040 milliárd forintot. A vegyes alapokba szintén jelentős, 22,2 milliárd forintnyi tőke áramlott be, a hozamokkal együtt a vagyon 7,2 százalékkal nőtt, megközelítette a 440 milliárd forintot.

A részvényalapokba 2,3 milliárdnyi friss tőke érkezett és a hozamok is szépen alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona 4,7 százalékkal lett több, május végén közel 247 milliárd forintot tett ki.

Az abszolút hozamú alapoknál a korábbi időszakban megszokott kimagasló eszköznövekedés ebben a hónapban elmaradt ugyan, de a tőkebeáramlás így is 8,3 milliárdot tett ki, a hozamokkal együtt a kategória vagyona 1,4 százalékkal 638 milliárd forintra nőtt.

A tőkevédett alapokból ezúttal 18,2 milliárdnyi tőke távozott, amit a hozamok nem tudtak kiegyenlíteni, így 3 százalékkal 479 milliárd forintra csökkent a vagyonuk.

Csökkent a pénzpiaci alapok vagyona is 1,1 százalékkal, de továbbra is az ilyen típusú alapokban kezelik a legtöbb pénzt, május végén a vagyonuk 1598 milliárd forint volt. A csökkenést gyakorlatilag a hazai likviditási alapoknál történt visszaváltások okozták, ahol a tőkekiáramlás meghaladta a 25 milliárdot.

Az ingatlanalapokba májusban 4,3 milliárd forint áramlott, amin némileg még a hozamok is javítottak, így vagyonuk 1,1 százalékkal 450 milliárd forintra gyarapodott.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapoknál folytatódott a tőkekiáramlás, ezúttal 15 milliárd forintot vettek ki az alapokból, amelyek vagyona május végén 121 milliárd forintot tett ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK