Tovább izgulhatunk a forint miatt - ma este sem alszunk nyugodtan

Napközben a svájci frank 225,50, az euró 269,50 forinton tetőzött, a görögök ellopták a show-t az SNB elől.
NAPI, 2011. június 16. csütörtök, 17:03
Fotó:

Izgalmas napunk volt, izgalmas napjaink lesznek - kommentálta a csütörtöki devizapiaci eseményeket Karsai Péter, a Commerzbank üzletkötője. A görög helyzet súlyosbodása játszotta a főszerepet, és el is lopta a show-t a svájci jegybank alapkamat-tartásához kiadott előrejelzésétől, amely alapján úgy tűnik, a monetáris szigorításra szeptember helyett csak decemberben kerülhet sor.

A piac most feszülten figyel a pénteki Merkel-Sarkozy találkozóra, illetve az Ecofin vasárnap-hétfői ülésére. Ha itt valamiféle megegyezés körvonalazódna Görögország megmentését illetően, gyengülhet a dollár és stabilizálódhat az euró, ami a régiós devizák pozíciójának javulását is eredményezheti - mondta a trader, aki szerint ugyan ég a ház, de elképzelhető, hogy a megállapodás júliusra csúszik.

Ma egyébként nem értek véget az izgalmak a görög drámával kapcsolatban, este egy bizalmi szavazás lesz az eurózóna rossztanulójának számító országban.

Az eurótól való menekülés új rekordra erősítette a svájci frankot, a keresztárfolyam 1,1947-ig esett, és még a svájci kamatemelési remények fakulása sem fékezte a felértékelődést. Karsai szerint ha az ECB július elején kamatot emel, korrigálhatna a frank az euróval szemben.

A frank forintjegyzése napon belül 2,7 százalékot erősödve 225,50-en tetőzött, háromnegyed öt tájban 223,50 volt az ár. A 266,50 forint alól indult eurójegyzés 269,50-ig menetelt, délután öt órához közeledve 268,80 volt az ár, ugyanekkor a dollár egysége 189,80 forinton állt, az euró 1,4162 dollárt illetve 1,2025 svájci frankot ért.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK