A Napi Gazdaság cikke

A Budapesti Értéktőzsde a zárószakasz után úgynevezett záróáras kereskedési szakasz bevezetését tervezi az azonnali részvénypiacon. A lengyel tőzsdén már működő modell értelmében a 16 óra 35 és 36 perc között véletlenszerű időben létrejövő záróáron 16 óra 36 perctől 40-ig szabadon lehet kereskedni. Lovas Attila, a BÉT kereskedési igazgatója a Napinak elmondta: egy múlt év végi szekciótagi ülésen merült föl, hogy lenne igény a zárószakasz utáni kereskedésre.

A kezdeményezők és a tőzsde várakozásai szerint ez pluszforgalmat generálhat és könnyebbséget jelent abban az esetben is, ha valaki lemaradt a zárószakaszról. Az ügyleteket az egyes részvényekre kialakult záróáron lehet megkötni, és ajánlatok is csak ezen az áron vihetők majd be. Az ajánlatok között csak időbeli prioritás van, azzal a lényeges kiegészítéssel, hogy ha egy ajánlat korábban is bent volt már ezen az áron, akkor az elsőbbséget élvez. Mivel az újításhoz a kereskedési kódexet kellett módosítani, a záróáras kereskedés bevezetésével meg kell várni a felügyelet jóváhagyását. A tőzsde várakozásai szerint szeptemberben kezdődhet a négy perccel hosszabb kereskedés.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!