A belföldi értékesítések áprilisi áralakulását továbbra is a kőolaj-feldolgozási termékek átlagot meghaladó mértékű árnövekedése jellemezte, követve a világpiaci árváltozásokat. Egy hónap alatt a vegyipari ágazatokban az árak 2,8-7,0 százalék között emelkedtek, a gumi és műanyagtermékeket kivéve, ahol 0,5 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint márciusban. Emelkedtek az árak a gépipar valamennyi ágazatában, ezen belül kiemelten a járműgyártásban (1,3 százalék) és a gép-, berendezésgyártásban (0,9 százalék). Az építőipari keresletbővülés eredményeként az építőanyagokat előállító nemfém ásványi termékek területén (0,9 százalék), a bútoriparban (0,8 százalék) és a bányászat érintett területein is növekedő árakat regisztráltak. A többi ágazat belföldi értékesítési árai csekély mértékben változtak, az árváltozások intervalluma mínusz 0,3 plusz 0,1 százalék között volt. (Előbbi az élelmiszeripari termékek átlagos áprilisi árváltozása, ahol az egyes szakágazatokban kialakult árindexek 98,7-104,5 százalék között változtak). Az ipari termékek kiviteli árainak alakulását az utóbbi hónapokhoz hasonlóan a forint árfolyam-alakulása mellett a kőolaj-feldolgozási termékek árnövekedése határozta meg. Áprilisban, a vegyipari ágazatokban átlagosan 3,8 százalékkal emelkedtek a forintban kifejezett árak az előző hónaphoz képest. Ezen belül a kőolaj-feldolgozási termékekért 10,6 százalékkal, a vegyipari anyagokért és késztermékekért 3 százalékkal fizettek többet, a gumi- és műanyag termékek ára 0,2 százalékkal csökkent. Az ipari kivitel legnagyobb részét képviselő gépipari ágazatokban átlagosan 0,8 százalékkal voltak kisebbek az árak, mint egy hónappal korábban. Az ipari termelői árak alakulását rendeltetés szerinti csoportosításban tekintve áprilisban mindkét értékesítési irányban a legnagyobb áremelkedés az energiatermelő ágazatokban volt, exportban 10,6 százalékkal, a belföldi értékesítésben pedig 2,3 százalékkal magasabb árak alakultak ki, mint márciusban. A belföldi értékesítéseken belül a továbbfelhasználásra kerülő anyagok ára 0,7 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké 0,6 százalékkal, a beruházási célra előállított termékeké 0,5 százalékkal volt magasabb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!