Éppen 20 évvel ezelőtt döntött úgy a nem sokkal korábban tőzsdére lépő Richter Gedeon Nyrt., hogy megalapítja első leányvállalatát, a Gedeon Richter RUS-t. A Moszkvához közeli Jegorjevszk városkában 15 évvel ezelőtt, a Richter alapításának 10. évfordulóján avatták fel a magyar gyógyszergyár oroszországi üzemét. A kettős évforduló alkalmából Bogsch Erik vezérigazgató részvételével tartottak ünnepséget a gyárban.

Bosch elmondta, hogy cége továbbra is elkötelezett oroszországi vállalkozásának fejlődése iránt, amelybe az elmúlt 20 évben százmillió eurót fektettek. Ennek érdekében vizsgálják további befektetések lehetőségét. Ha az oroszországi piaci lehetőségek megengedik, akkor szó lehet a jelenlegi egymilliárd tablettás gyártási kapacitás megduplázásáról - árulta el a Napi.hu-nak a vezérigazgató.

Jó kis gyár

A Gedeon Richter RUS az orosz gyógyszergyártók sorrendjében a 14. helyen áll, 2,2 százalékos piaci részesedéssel. Tavaly 121 millió euró értékű terméket - elsősorban neurológiai, kardiovaszkuláris, nőgyógyászati és allergiaellenes készítményeket) állított elő.

Az utóbbi időben már nem csupán Oroszországban és a FÁK-országokban értékesítik termékeiket, hanem a magyar piacon is. A gyár tavalyi termelése a Richter teljes árbevételének 10,2, oroszországi forgalmának 47 százalékát adta.

Nagy háló

Bogsch Erik elmondta, hogy az oroszországi forgalom tavaly 17 milliárd forint volt, idén pedig elérheti a 18 milliárdot. A Richter az ország gyógyszer-kiskereskedelmében a vényköteles szerek fogalmazásában a 2., a teljes patikai forgalomban a 9. legnagyobb szereplő.

A Richter oroszországi eladásai tavaly 286 millió dollárra rúgtak, ami dollárban számolva 30 százalékkal marad el a két évvel ezelőttitől. Ugyanakkor az orosz vevők fizetőképességével nincs gond. A magyar vállalat Moszkvától Habarovszkig terjedő oroszországi értékesítési hálózatában 1150 embert foglalkoztat, a jegorjevszki üzemben 422-en dolgoznak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!