A Dow Jones ipari átlagindexe 0,4 százalékkal, 39 ponttal 10 174 pontra süllyedt; az S&P 500 mutató szintén 0,4 százalékkal 1067 pontig ereszkedett, míg a Nasdaq közel 1 százalékkal 2159 pontig gyengült.

A New York-i indexek így immár egymás után a harmadik napot zárják a negatív tartományban.

Pedig a nyitás után még egyöntetűen emelkedtek a mutatók, a Dow közel 100 pontos pluszban is állt a kereskedés első percei után.

Miután fontosabb, a befektetői hangulatot jelentősen befolyásoló makroadat nem látott napvilágot a hét első napján a tengerentúlon, a piac az akvizíciós és az európai hírekre figyelt.

Utóbbiak sem adtak azonban támogatást a vételi kedv fellendüléséhez, ugyanis a német és eurózónás beszerzési menedzserindexek elmaradtak a várttól. Tetézte mindezt a Moody's figyelmeztetése, a hitelminősítő ugyanis közölte, újabb eurózónás gazdaságokra várhat leminősítés, ha a megszorítások túlzottan visszavetik a reálgazdaságot.

A céges egyesülések és fölvásárlások piacáról érkező hírek azonban pozitívan befolyásolták a milliőt. A Dell után a HP is ajánlatot tett az adattároló rendszerekkel foglalkozó 3PAR-ra, ráadásul az előbbinél harmadával magasabbat.

A pénzügyi szektorban fokozta az optimizmust, hogy a HSBC a dél-afrikai Nedbank 70 százalékát tervezi megszerezni.

A Bank of America drágulásában emellett az is szerepet játszhatott, hogy a Fitch Ratings felminősítette a pénzintézet részvényeit.

Ezen kívül sajtóértesülés szerint a SABMiller, a világ második legnagyobb söripari vállalata az ausztrál Foster's márkát előállító Carlton & United Breweries felvásárlását tervezi.

A bányacégek számára jó hír volt, hogy elemzők szerint a hétvégi ausztráliai választás után csökkent az esélye a földrésznyi országban tervezett új bányászati adó kivetésének.

A folytatásos történetté kerekedő felvásárlási harc a Potash műtrágyagyártóért ugyancsak újabb fejezettel bővült; a kanadai társaság vezetősége szerint ugyanis kivételes érdeklődés mutatkozik a cég iránt, egyebek mellett a kínai Sinochem Group és a brazil Vale SA részéről is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!