Tovább szárnyal Európa

Tovább emelkedtek a nagyobb nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán.
NAPI, 2013. május 22. szerda, 19:05
Fotó: Napi.hu

Fél százalék körüli pluszokban zártak a meghatározó európai börzék. A Footsie 6840 pontig kúszott föl szerdán, ilyen magasságban legutóbb 1999 decemberében tartózkodott az irányadó londoni index. A drágulást segíthette, hogy az IMF friss jelentése több növekedést és kevesebb megszorítást javasolt a szigetországnak.

A pénzügyi szektor átlag fölött teljesített szerdán. Az egyes papírokat tekintve kiemelkedő mértékű árfolyamváltozás történt a Metro és a Kazakhmys esetében is, ám míg a kiskereskedelmi óriás valósággal szárnyalt a Morgan Stanley pozitív értékelésére, a nyersanyagipari társaság nagyott esett az UBS rontott besorolására.

A befektetők nem csak Londontól Frankfurtig, de világszerte további muníciót kaptak a már meglévő bizalom mellé Ben Bernanke Fed-elnöktől, aki megnyutatta a piacokat szerdán, nem jelentett be semmiféle szigorítást, és nem is utalt ilyesminek a lehetőségére, miután megállapítása szerint az efféle lépések a törékeny fellendülést veszélyeztetnék. Minderre azután került sor, hogy a Bank of Japan (BoJ) - noha nem jelentett be új intézkedéseket - szintén a lazítás mellett állt ki közleményében, annak eredményeit méltatva. Az Egyesült Államok kedvező monetáris politikai kilátásai mellett egy szintén pozitívan értékelt lakáspiaci adat is fölfelé befolyásolta az árfolyamokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK