Az alakulás utáni hatodik éve már nyereséget hozott a CIG Pannónia Biztosítónak, pedig az alapítók csak hét év után tervezték a profitot - mondta az egyetlen tőzsdén szereplő magyar biztosító vezérigazgatója, Kádár Gabriella a CIG mai éves közgyűlésén. A biztosító hatékony fogyókúrán van túl, az igazgatási és működési költségeket a 2011-es 5 illetve a 2012-es 2,5 milliárdról tavaly 1,5 milliárdra sikerült lefaragni. A Napi.hu értesülései szerint idén további 20 százalékos csökkentés is elképzelhető. A társaság anyavállalati mérlege 410 milliós pluszt, a konszolidált - a vagyonbiztosító vesteségei miatt - 583 milliós mínuszt mutat.

Kádár Gabriella elmondta, a CIG már nem akar mindenáron nagyra nőni, a "smart & beauty" kategóriában szeretnének versenyezni. Romániában már nem kötnek új biztosítást, Szlovákiában, Lengyelországban és Litvániában határon túli szolgáltatást nyújtanak. A hazai piacon továbbra is a prémium ügyfelek számára nyújtanak különböző, máshol meg nem található szolgáltatásokat,például a Best Doctors egészségügyi biztosítást.

A CIG idei terveiről a vezérigazgató elmondta, hogy az életbiztosító szeretné 10-15 százalékkal növelni az új üzletek számát, és fenntartani a tavalyi eredményességét. A vagyonbiztosító (az EMABIT Zrt.) a korábbi szerencsétlenül kötött gépkocsibiztosítások miatt idén még 100 millió alatti veszteségre számít, míg a 46 százalékban birtokolt, már tavaly is 194 milliós profitot elért alapkezelő cég 30 százalékkal növelné profitját.

A közgyűlés előtt egy nagyobb, fb-tag részvényes különböző indítványokat tett, amelyek egyrészt a saját részvények vásárlása helyett a hálózatbővítést, másrészt a B és C sorozatú kamatozó részvények törzsrészvényre váltását, illetve az elmúlt két éves reorganizációs stratégiát irányító Bayer József fb-elnök visszahívását célozták. A közgyűlés ezeket 90 százaléknál nagyobb többséggel elutasította, és felhatalmazta az igazgatóságot 1,2 millió darab saját részvény visszavásárlására 200-300 forint közötti árfolyamon. (Ez a mennyiség szinte pontosan megfelel a Horváth Béla volt elnök birtokában lévő részvénymennyiségnek.)

A közgyűlés továbbá jóváhagyta az új menedzsment opciós programot is, ennek keretében a vezetők három éven át évi 300 ezer részvényt vásárolhatnak - ha a tervek teljesülnek - 210 forintos (tehát a mai prompt árnál alig 5 forinttal alacsonyabb) átfolyamon a cégtől.

A másfél éve 1151 ezer forintban és 730 ezer euróban kibocsátott B- és C-soroatú kamatozó részvény átváltását egyébként sem lehetett volna megszavazni a közgyűlésen, mert ahhoz az érintet részvényosztály tagjainak hozzájárulása is kellett volna, azok pedig ezt kivétel nélkül elutasították. A CIG így most néhány héten belül kifizeti kamatozó részvényekre járó 9 illetve az eurós papírok esetében a 7 százalékos, tavaly szeptemberben elmaradt kamatot a tulajdonosoknak.

A szerző rendelkezik a CIG Pannónia Nyrt által kibocsátott részvényekkel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!