Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pénteki záráshoz képest a dollár 52 kopejkával, az euró pedig 87 kopejkával drágult. A rubel gyengülése ezután is folytatódott. Szakértők azzal magyarázzák az orosz fizetőeszköz tartós értékvesztését, hogy továbbra is csökken az olaj világpiaci ára, illetve nem elégségesek az orosz jegybank intervenciói.

A legfrissebb adatok szerint a központi bank múlt héten csütörtökön kevesebb mint 500 millió dollár értékben vásárolt rubelt, hogy megállítsa az árfolyam esését. Utóbbi 11 naptári nap alatt a jegybank összesen 5,958 milliárd dollárt költött a rubel támogatására, az év egészét tekintve pedig több mint 75 milliárdot.

Az orosz jegybank péntektől 100 bázisponttal 10,5 százalékra emelte irányadó kamatát a rubel árfolyamának védelme és az infláció megfékezése érdekében. A döntés azonban ellentétes hatást váltott ki, a rubel árfolyama tovább süllyedt.

A központi bank idén már összesen 500 bázisponttal növelte az irányadó kamatot, és jelezte, hogy kész további kamatemelésre. Elvira Nabiullina jegybankelnök szerint a rubel legalább 10-20 százalékkal alulértékelt.

A rubel értékét aláásta a folytatódó tőkekivonás, az ukrán válság miatt Oroszországra kivetett szankciók és az olajárak csökkenése. A rubel árfolyamának csökkenése segít némiképpen a nyersanyagoktól függő és exportorientált költségvetésnek, de kedvezőtlen hatást gyakorol a gazdasági növekedésre, mert szítja az inflációt, megöli a befektetési tevékenységet és csökkenti a háztartások vagyonát.

Oroszország exportjából az olaj- és földgáz részesedése kétharmadra rúg, így az olajárak csökkenése jelentős hatást gyakorol az ország kereskedelmi mérlegére.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfőn arra kérte kormányát, hogy az apadó bevételek miatt 10 százalékkal kurtítsák meg a jövő évi költségvetés kiadási oldalát. Orosz lapértesülések szerint csak a szociális célú kiadásokat nem érintik majd a zárolások.

A moszkvai értéktőzsde irányadó indexei közül a rubelben számított MICEX 0,12 százalékkal 1457,91 pontra emelkedett, a dollárban számított RTS pedig 2,97 százalékkal 775,42 pontra süllyedt hétfő délután helyi idő szerint negyed háromra. Délután két órakor a dollár árfolyama elérte az 59,04 rubelt, az euróé pedig a 73,31 rubelt

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!