A 6 hónapos - pontosabban már csak mintegy 5 hónapos - hátralevő futamidejű diszkont kincstárjegyek szerdai aukcióján 10,75 százalékos átlaghozam alakult ki, ami 12 bázisponttal magasabb az előző napi referenciahozamnál. Az aukcióra 26 milliárd forint körüli értékben érkeztek ajánlatok, amiből az ÁKK az előre meghirdetett 15 milliárd forintnyit fogadta el. Az aukció nyomán 7 bázisponttal évi 10,70-re emelkedett a futamidő referenciahozama, de az összes többié csökkent, a másodpiaci hozamesés tegnap is tovább tartott. A kettő és több éves kötvényeknél az esés 6-15 bázispont volt, és legmarkánsabban a három éves papírnál volt megfigyelhető, melynek referenciahozama 9 százalék alá csúszott. A külföldiek kezében levő államkötvény-állomány egyébként július 16-án mintegy 9 milliárd forinttal, 995 milliárd forintra esett vissza. Az állampapírpiaci hozamok és a bankközi kamatok esését lejáró állampapírokból és a jegybanki depóból felszabaduló pénzek hatásának tulajdonítják. A bankközi forintpiacon az oevrnight-kamatok nap közben jelentős forgalom mellett 10,50-10,75 százalékos szintről 9,75-10,00 százalékig csökkentek. A tomnext-piacon 10,00-10,30 százalékon hangzottak el ajánlatok, de 20-30 ponttal csökkentek az egy hetes és egy hónapos lejáratok kamatai is. A Budapesti Árutőzsde devizapiacán közepesen élénk, 4,5 milliárd forinrt árfolyamértékű forgalom mellett valósággal zuhantak a devizaárak. Az euró általában 2-4 forinttal, a dollár 5-9 forinttal esett, de 5-7 forinttal alacsonyabb lett a jen, 8 forinttal a font és 1-1 forinttal a svájci frank lejáratainak elszámolóára is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!