További forintgyengülés jöhet - itt a meghökkentő jóslat

Az elmúlt egy hónapban tovább romlott a forint megítélése - derül ki a ZEW és az Erste friss felméréséből. A BUX index emelkedésében eközben egyre többen hisznek, a magyar gazdaságról alkotott vélemény is javult, a kilátások azonban már nem ennyire rózsásak.
Lovas-Romváry András, 2014. szeptember 19. péntek, 07:12
Fotó: Reuters

Tovább veszített népszerűségéből a forint a pénzügyi szakértők körében - derül ki a német ZEW intézet és az Erste Bank közös felméréséből, amelyben 72 régióval foglalkozó elemzőt, alapkezelőt kérdeztek meg. A magyar devizáról nettó 32,4 százalékuk gondolta úgy, hogy leértékelődhet hat hónapos távlatban az euróval szemben, ez 4,4 százalékos romlás az augusztusi helyzethez képest.

Amint az a mellékelt ábrából is látszik, a felmérés hétéves történetében mindössze két olyan hónap volt, amikor ennél kedvezőtlenebb volt a szakértők véleménye a forint kilátásait illetően, tavaly novemberben és decemberben, azt akkor egy jelentősebb forintleértékelődési hullám követte.

Forintárfolyam és hangulat
Napi.hu

A BUX index várható teljesítményéről viszont jobb lett a felmérésben résztvevők véleménye. Míg augusztusban a hat hónapos időtávon emelkedést, illetve csökkenést várók egymáshoz viszonyított aránya mindössze 1,57 volt, addig ez az érték szeptember közepére 2,67-re emelkedett. Az augusztusi felmérés eredményeinek közlésekor azt írtuk, hogy tekintve, a BUX akkor régóta megszokott kereskedési sávjának aljához jár közelebb, s a hangulat elég pesszimista, ezért valószínűbb, hogy az index a következő időszakban emelkedni fog. Ez bejött, az index azóta közel 1300 ponttal került feljebb.

A mostani felmérés eredménye még nem tükröz szélsőségesen optimista hangulatot, így erről az oldalról nem fenyegeti veszély az indexet, hogy tovább emelkedjen a sáv tetejéig, a 19 500 és 20 000 pont közötti ellenállási zónáig.

BUX index és hangulat
Napi.hu

A magyar gazdaság jelenlegi helyzetének a megítélése is javult egy hónap leforgása alatt, a megkérdezettek nettó 6 százaléka szerint az jónak nevezhető. Figyelembe kell azonban venni, hogy a többség, 68,8 százalék a kérdésre azt válaszolta, "elfogadható". A régióban nálunk kevesebb pontszámot Törökország és meglepő módon Ausztria kapott, s az eurózóna megítélése eközben sokat romlott egy hónap alatt.

Ahogy az elmúlt években lenni szokott, ha a szakértők azt mondják, a jelenlegi helyzet rossz, akkor rendszerint a kilátások tekintetében rontanak véleményükön és fordítva. Most ez utóbbi forgatókönyv valósult meg, a magyar gazdaság kilátásait most gyengébbnek ítélik meg, mint egy hónappal korábban. Nettó 2,9 százalékuk szerint féléves időtávon romolhat a hazai gazdaság állapota, ez 10 bázispontos csökkenést jelez augusztushoz képest. A részletekbe is belemenve ez azért inkább semleges állapotot tükröz, nagyjából ugyanannyian várnak javulást, stagnálást és romlást. Ebből a szempontból egyébként nálunk rosszabb minősítést Lengyelország és Törökország kapott.

Nagyot ugrottak az inflációs várakozások, már nettó 46,8 százalék számít arra, hogy a jelenlegi szintről féléves távlatban lendületet vehet a pénzromlás üteme Magyarországon. Ez 16 százalékpontos emelkedés augusztushoz képest. A kamatok tekintetében a piac a hosszabb kamatok emelkedésére számít (nettó 28 százalék volt ezen a véleményen), míg a rövidebb kamatok esetében halványan a csökkenést váróké a többség, nettó 3,4 százalék várja azok további lemorzsolódását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2014.09.20 17:29

@homerosz: KIEGÉSZÍTÉS.
A CHF árfolyama 183.51 ft volt a jelenlegi 259,50 ft-al szemben azaz több mint 41 %-al sújtották a CHF-es hiteleseket és most játsszák a nagy megmentőt a szemetek..
Tanultak a z Oroszoktól , amikor még volt az évenkénti USA-SZovjet atlétikai verseny az eredmény után a Pravda közölte,hogy a Szovjetek az előkelő második helyen végeztek,míg az USA utolsó előtti lett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.09.20 10:41

@xatoklesz: Igen, Parme nidesz, jól látja.

Mint mindent - hiszen a Nemzet szempontjai szerint néz.

Ön egy igazi konvencionalista - az a közjó, ami az éppen hatalmon levők annak nyilvánítanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

xatoklesz, 2014.09.20 10:26

Talán akkor lesz felminősítés, ha nem lesz bank, közmű adó és a bankokkal nem akarják visszafizettetni amit lenyúltak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.09.19 21:26

@rw2: " Nincs ebben semmi óhaj, csak tippelek."

Remélem, hogy amennyiben totózol nagyobb szerencsével tippelsz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2014.09.19 13:45

@Abbe:
"arra gondolok hogy jelenleg többen úgy sejtik"
Nincs ebben semmi óhaj, csak tippelek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html