Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alig három órával azután, hogy koradélután két százalékos veszteségre figyelt fel a piac, a kőolaj világpiaci ára befordult 4,5 százalékos esés alá. Az elemzők ezt azzal magyarázták, hogy a tendencia az előző nap Bécsben sikeresen asztalhoz ültetett amerikai-iráni dipolmáciának köszönhető, annak, hogy siklerült jelentős előrehaladást elérni a két oszág közt feszülő legfontosabb kérdében. Abban, hogy az Egyesült Államok és Irán is visszatérjen az iráni atomprogram-megállapodásba. Az orosz tárgyalóküldöttség egyik vezetője azt mondta, hogy szerdán "komoly bejelentés várható" a kérdésben.

Irán az OPEC egyik vezető olajtermelője. A hathatalmi megállapodásból Donald Trump előző amerikai elnök 2018-ban léptette ki országát, és visszaállította az Irán elleni szankciókat, amire válaszul Teherán fokozatosan felhagyott kötelezettségvállalásainak teljesítésével.

Szakértők szerint azonban az is gyengíti az olajárat, hogy számos ázsiai országban még mindig igen magas a koronavírus-járványban megbetegedettek száma, ami kihat a lakossági keresletre, így közvetve a kőolajat is érinti. Az árcsökkentő tényező közé sorolták továbbá azt a befektetői bizonytalanságot, hogy miként alakult az amerikai olaj- és benzintartalék egy hét alatt. Az amerikai energiaügyi minisztérium azóta ismertette az adatokat, az olajtartalék 1,32 millió hordóval, 486,011 millió hordóra nőtt, a benzintartalék pedig 1,96 millió hordóval, 234,226 millió hordóra csökkent a május 14-én záródott héten. Az olajtartalék nagyobb, 1,6 millió hordó növekedésére, a benzintartalék kisebb, 900 ezer hordó csökkenésére számítottak.

 

17 órakor az északi-tengeri Brent ára hordónként 3,21 dollár (4,67 százalék) csökkenéssel, 65,50 dolláron állt, a Brent ára április 28-a óta először süllyedt 66 dollár alá. Ugyanekkor a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 3,37 dollárral (5,15 százalékkal) 62,13 dollárra esett.

 

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!